Zarazna radost muziciranja - LJETNO KINO!

Ako tražite bend koji isijava radost i optimizam, uz pršteći ukulele, temperamentni klarinet, vozeći bubanj i super-moćne harmonije, upravo ste ga našli - čitajte, slušajte, uživajte, predstavljamo vam - Ljetno kino!

0
A- A A+

Bend Ljetno kino postoji od 2009. godine,  a čine ga Mladen Juričić - Maks (ukulele), Filip Petković - Buki (bubanj) i Vlade Matulić (klarinet) . Sva trojica pjevaju, i to odlično!

Najpoznatiji član svakako je Mladen Juričić, čovjek sa "debelim muzičkim CV- jem", gitarista koji je svirao i pjevao u grupama Film, Vještice , Azra (postava prije prvog albuma), Le Cinema, So!Mazgoon...

Od svog osnivanja, trio je održao nebrojeno mnogo urnebesnih nastupa po jadranskim ostrvima, dok su zimi uglavnom stacionirani u zagrebačkom klubu Sax. Njihovi koncerti najčešće završavaju uz sveopšte veselje, ples i pjesmu. Upravo bend Ljetno kino, Vlada Divljan je izabrao da ga prati na njegovoj posljednjoj muzičkoj avanturi...

O tome kako je nastao bend, saradnji sa Divljanom, koncertima i humanitarnim akcijama grupe pričali smo sa Vladom Matulićem, klarinetistom Ljetnog kina.

"Bend postoji od 2009. godine, a osnovan je u Postirima na Braču, jer smo Buki i ja iz tog mjesta. Maks ima tamo kuću i od djetinjstva dolazi tamo, tako da se mi predstavljamo kao 'bend from Postira'", priča Matulić za MONDO.

Matulićevo muziciranje zvuči temperamentno, u isto vrijeme i suptilno. Ovaj 31-godišnji muzičar klarinet svira od svoje desete godine, a trenutno radi kao profesor u muzičkoj školi Ivan Zajc u Zagrebu. Zvuk njegovog instrumenta nevjerovatno toplo obojio je pjesme na EP "Četiri godišnja doba" Vlade Divljana. Pitali smo ga kako se osjećao nakon vijesti o smrti ovog legendarnog muzičara.

"Smrt Vlade... Svako zna da je grozno izgubiti nekoga, a pogotovo prijatelja, sjajnog muzičara, čovjeka. Teško je to opisati riječima, ali ja oduvijek smatram da kada neko premine odlazi na bolje mjesto i više nema sve one probleme koje svi mi u životu imamo.

On je bio sjajan čovjek, koji je uvijek bio za zezanje.  Na primjer, on i ja svaki put kad bi se vidjeli imali smo foru o tome kako se Srbi pozdravljaju u inozemstvu - mi bi se poljubili jednom u jedan obraz,  a dva puta u drugi, jer je to kao 'undercover' srpski pozdrav", priča Matulić.

Snimak pjesme "Rusija" sa komemorativne svirke posvećene Vladi Divljanu u Beogradu naročito je emotivan, a tada su se na stejdžu pored članova Ljetnog kina zajedno našli legendarni muzičari, poput Gileta iz Električnog orgazma, Koje iz Discipline Kičme, Zdenka Kolara iz Idola, Bajage...

Matulić kaže da je nezaboravno iskustvo bilo dijeliti binu "s ljudima koji su praktički izgradili scenu bivše Jugoslavije".

Izvor: YouTubeOsim sa Divljanom, članovi Ljetnog kina sarađivali su i sa Nenom Belanom i mnogim drugim poznatim muzičarima...

"Belan je super čovjek, takođe Bračanin, iz Pučišća, odakle je i moja mama. Lako se razumijemo s njim jer smo ljudi slične naravi i muzičkih pogleda. Na našim koncertima gostovali su još i Darko Rundek, Massimo, Ivanka Mazurkijević, Gobac, Borna Šercar, Janko Novoselić, Žan Jakopač, Boris Leiner i još mnogi drugi...

Mi smo 'cover' bend. U repertoaru imamo otprilike 150 pjesama, pola stranih, pola domaćih. Sve pjesme koje sviramo, sviramo zato jer se nama sviraju, a ne zato što bi one trebale biti na repertoaru", kaže Vlade .

Ovaj trio ima veoma neobičnu instrumentalnu postavu - ukulele, klarinet i "navijački" bubanj - "floor tom". Ukulele izgleda kao minijaturna gitara, ima četiri žice, a potiče sa Havaja. Klarinet je duvački instrument koji je zadnjih decenija prilično nepravedno zapostavljen i rijetko se koristi u savremenoj popularnoj muzici (mada smo ga nekada mogli čuti čak i kod Beatlesa).

Ljetno kino plijeni svojom nepretencioznošću, a u sebi nosi razigranost Manu Chao, harmonije Beatlesa, ska senzibilitet Specialsa... Domaći repertoar čine poznati hitovi bendova u kojima je svirao Juričić, kao i mnoštvo drugih, manje poznatih pjesama.

Izvor: YouTube

Pojedini slušaoci potcjenjuju značaj "cover" bendova i smatraju ih muzički manje vrijednim od grupa koje izvode autorski materijal. Matulić ne dijeli to mišljenje.

"Svaki 'cover' bend koji dobro svira i napravi 'cover' često bolje prođe nego original, imamo puno primjera na YouTubu, tako da ih ne treba potcjenjivati. Autorski nemamo namjeru za sada ništa raditi jer to onda totalno mijenja cijeli koncept benda... Ili si autorski li si 'cover' bend."

Pitali smo ga i da li Ljetnom kinu nedostaje bas gitara.

"I mi smo se na početku pitali hoće li nam nedostajati bas gitara, ali ispostavilo se na kraju da ne nedostaje. Čak smo imali i goste basiste, ali bas gitara nam najčešće čak i poremeti zvuk. A, za sada se nije pojavio bend sa klarinetom i ukuleleom..."

Članovi Ljetnog kina osmislili su i veoma uspješnu humanitarnu akciju, putem koje su obezbijedili muzičke instrumente i kompjutere za djecu iz manjih mjesta na jadranskim ostrvima.

"Ta akcija je zamišljena tako da se za novac od prodaje majica kupe instrumenti i ostale stvari za djecu po otocima... Tako se poslalo u Komižu par ukulelea i tri kompjutera, uz veliku pomoć Milivoja Librenjaka, i isto tako i na Lastovo."

Na kraju, pitali smo ga da li su nastupali u BiH, i da li planiraju. "Nismo nikada, ako nas netko zove zašto ne", kaže Matulić.

Sa nestrpljenjem čekamo da se to uskoro i desi!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagovi:

Ostale vijesti