Samilost i vera u Boga - recept za najduži život

Autor:

Posle smrti 117-godišnje Japanke Misao Okave, najstarija osoba na svetu je Amerikanka Gertruda Viver, rođena 1898. godine, koja će 4. jula napuniti 117 godina.

0
A- A A+

Sada su troje najstarijih ljudi na planeti, čiju je dob potvrdila Ginisova knjiga rekorda, Amerikanci, a van SAD samo je još jedna živa osoba rođena u 19. veku, Italijanka Ema Morano, ali su sve, osim Gertrude, rođene 1899. godine.

I sve su žene!

Gertruda, ćerka najamnika koji su iskusili Američki građanski rat, rođena u jugozapadnom Arkanzasu kod granice sa Teksasom, udala se 1915. godine i rodila četvoro dece, koja su sva pomrla, osim sina koji uveliko gazi 10. deceniju.

Verujte u Boga i samo opušteno

Gertruda ističe da joj je veoma pomogla i jaka vera u Boga. "Morate da sledite Boga i nikog drugog. Budite krotki i smerni, poštujte Božije zakone i ne brinite ni za šta drugo. Ja sam išla Božjim putem mnogo, mnogo godina i nisam se umorila", iskrena je Gertruda Viver.

Bakica živi u staračkom domu u Kamdenu u Arkanzasu, redovno posećuje manikira, proučava Bibliju i tri puta nedeljno upražnjava "ples u invalidskim kolicima".

"Igramo u kolicima jer više ne možemo da ustanemo", kaže Gertruda.

Nju redovno posećuju prijatelji i unuka Grejdi Velč, koja će uskoro napuniti 80 godina.

"Ona je voljena i samilosna baka", kaže Grejdi.

Recept za život od gotovo vek i četvrt?

"Budite obzirni i blagi. Lepo se odnosite prema ljudima i budite prema njima dobri onako kako biste hteli da oni budu dobri prema vama", kaže Viverova.

Ostale vijesti