Kako da raskineš sa slatkišima

Autor:

Pomoću ovih saveta lako ćeš se skinuti sa čokolade, kolača, bombona...

0
A- A A+

 Jedete previše slatkiša, znate da to nije zdravo, ali nikako ne možete da prekinete? Da, to jeste svojevrsna zavisnot kojoj ima leka.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da prosečna odrasla osoba ne uzima više od 25 grama šećera dnevno. Da biste znali koliko je to evo jednog primera - konzerva kokakole sadrži 39 grama šećera.

Probajte da se "skinete sa šećera" pomoću ovih saveta:

Kafa
Navikli ste da u prvu jutranju stavite najmanje dve kašičice? Počnite postepeno da smanjujete tu količinu, tako da za mesec dana dođete do toga da pijete kafu bez šećera. Probajte da li će malo cimeta u kafi da vam prija i zameni šećer.

Sokovi
Bez obzira na to da li su gazirani ili ne, trebalo bi potpuno da ih izbacite iz upotrebe. Čak je i ceđeno voće zdravo samo ako popijete čašu, dve dnevno. Ne nasedajte na etikete na kojima piše da je vaš omiljeni sok bez šećera, to uglavnom znači da ima veštačke zaslađivače, a to je još opasnije od šećera.

Šoping
Kada krenete u kupovinu hrane, grickajte jabuku, na primer. To će umanjiti vašu potrebu za slatkišima i tako ćete ih manje ili uopšte, trpati u korpu. Takođe, nemojte ni prolaziti pored rafova sa slatkišima, a na kasi izbegnite čokoladice tako što ih nećet gledati. Pokušajte, dok čekate da dođete na red, da saberete koliko košta vaša roba, koliko je to u nekoj drugoj valuti... samo da skrenete misli.

Začini
Kečap je super, ali ima dosta šećera. Pokušajte da ga zamenite senfom ili napravite sami neki novi preliv.

Voda
Da li ste sigurni da ste gladni? Žeđ i dehidracija često daju lažni osećaj gladi. Zato uvek popijte prvo vodu, da biste utvrdili da li ste zaista gladni ili žedni.

Voće
Jedite sveže voće, nikako sušeno, jer je koncentracija šećera u dehidriranim namirnicama visoka. Šolja grožđa, na primer, sadrži 15 grama šećera i oko 60 kalorija. Šolja suvog grožđa sadrži 98 grama šećera i gotovo 500 kalorija.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Tagovi:

Ostale vijesti