Transfermarkt: Sarajevo vrijedi mnogo, Borac malo

Autor:

Aktuelni šampion BiH, Sarajevo, ima ubjedljivo najskuplju ekipu od klubova Premijer lige BiH, dok je Borac na samom dnu.

Transfermarkt: Sarajevo vrijedi mnogo, Borac malo Foto: MONDO/Samir Cacan

Sarajevo je prvim tim iz Premijer lige BiH čija je vrijednost premašila 10 milina evra, a specijalizovani sajt "Transfermarkt" procijenio je da 35 registrovanih igrača "bordo tima" vrijedi 10,45 miliona evra, prenosi "Press RS".

Drugoplasirani tim na toj tabeli je Zrinjski čija ekipa se procjenjuje na 6,55 miliona evra.

Sarajevski rival Željezničar je treći sa ekipom od 5,25 miliona, evra, četvrti je Široki Brijeg sa 4,90 miliona, a na petom mjestu je Olimpic, čija ekipa prema procjeni Transfermarkta vrijedi 4,55 miliona evra.

GDJE JE BORAC?

Banjalučki Borac nalazi se gotovo na samom dnu, pretposljednji je sa procijenjenom vrijednošću od 1,83 miliona evra, a jeftiniji od Borca je samo Rudar koji vrijedi 1,05 miliona evra.

Od ekipa iz Republike Srpke, najveću vrijednost ima Radnik iz Bijeljine, čijih 28 fudbaler je procijenjeno na 2,85 miliona evra.

Ostale ekipe su na samom dnu, a među 50 najskupljih fudbalera u premijer ligi BiH samo su dva iz RS.

Najskuplji su igrači Sarajeva, koji zauzimaju šest od prvih sedam pozicija. Najviše vrijedi Gojko Cimirot koji se procjenjuje na milion evra, a iza njega je Milan Stepanov koji vrijedi 800.000 evra. Ovaj podatak govori da je uprava Sarajeva napravila sjajan posao ovog ljeta, jer je Stepanov došao kao slobodan igrač.

Na trećem mjestu je Haris Duljević (Sarajevo, 700.000), a slijede Krste Velkoski (Sarajevo), Goran Zakarić (Zrinjski) i Samir Radovac (Sarajevo)s a po 650.000 evra.

U top 10 su još Leon Benko (Srajevo) Josip Kvesić (Željezničar) i Jasmin Mešanović (Zrinjski) koji koštaju 650.000 evra, te Boris Pandža iz Širokog Brijega koji je procijenjen na 550.000 evra.

Najskuplji igrač Borca je Aleksandar Subić koji je na 23. mjestu sa 400.000 evra.

Ostale vijesti