• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dokumentarni film "Djeca" čeka premijeru

Autor SRNA

Dokumentarni film "Djeca" autora Denisa Bojića, u produkciji RTRS-a, predstavlja jedino i posljednje svjedočenje četiri preživjela roditelja, od ukupno 36 očeva i majki koji su u proteklom ratu izgubili po troje djece.

Iz RTRS-a je saopšteno da je premijera ovog filma planirana u Srpskoj i Srbiji u narednom periodu, nakon čega je predviđeno učešće na festivalima.

S ciljem očuvanja kulture sjećanja i ukazivanja na to koliko Srbi kao narod nisu dovoljno svjesni svoje nedavne prošlosti i heroja koje je za sobom ostavila, ovaj film dokumentuje jednu od najvećih i srpskoj javnosti malo poznatih tragedija srpskog naroda u posljednjoj deceniji 20. vijeka.

"Opštepoznati lik Stojanke majke Knežopoljke izgradio je i utisnuo u srpsko kolektivno biće simbol stradanja, žrtve i rodoljubivosti. U proteklom ratu, nažalost, bilo je 18 'majki Knežopoljki', koje su dale po tri sina za odbranu otadžbine. Naša je obaveza da ih pamtimo s najvećim dostojanstvom", poručuju iz RTRS-a.

"Ovaj film je trajni zapis o tragediji, koja nikada ne smije izblijediti iz našeg pamćenja, kao ni žrtve koje su podnijeli roditelji koji su izgubili svoju djecu", navodi se u saopštenju.

Autor Denis Bojić, koji je sa ekipom radio na ovom filmu, kaže da su empatija i želja da bude dokumentovana tragedija antičkih dimenzija osnovni motivi na kojima se gradio ovaj film.

"Nezavisno od filmskog narativa, ovo je tema i bol koji se tiču svih nas, a ekranizacija same priče koja poprima obrise mitskih dimenizija, najmanje je što se moglo uraditi za one koji su za Republiku Srpsku platili najveću cijenu", naglasio je Bojić.

Bojić je rođen 13. oktobra 1981. godine u Bjelovaru, a u Banjaluci je završio žurnalistiku na Filozofskom fakultetu. Autor je brojnih reportaža iz Evrope i regiona. Scenarista je i režiser dokumentarnog filma "Vukovarski bluz", kao i dugometražnog dokumentarnog filma "Djeca".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop