• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple MacBook Pro: Izbačen USB, dodat drugi ekran

Autor mondo.rs

Preko potrebno osveženje MacBook Pro linije konačno je stiglo, a čekanje se isplatilo!

 Apple MacBook Pro: Izbačen USB, dodat drugi ekran Izvor: Promo/Apple

Apple je na „Hello Again“ događaju u San Francisku predstavio tri nova MacBook Pro računara, koja će zameniti dosadašnju, zastarelu liniju tih kompjutera. Preko potrebno osvežanja vodeće računarske linije Apple kompanije je stiglo, a Apple je ubacio dosta toga, ali i izbacio neke uobičajene stvari.

Recimo, klasični USB port je izleteo napolje, a zamenili su ga reverzibilni USB Type-C portovi, koji se sve češće biraju kao primarna vrsta kablovske veze na svim uređajima. Taster „Esc“ je izbačen i njegovo mesto je pomereno na novi ekran OLED tipa, koji je touchscreen, a smešten je iznad poslednjeg reda tastature (ili prvog, ako se gleda ispod ekrana).

Za vlasnike MacBook Air uređaja predstavljen je 13 inča MacBook Pro, koji ima „osnovnu“ listu funkcija i cena mu je 1.499 dolara tj. evra. Računar je debeo svega 14.9 milimetara, dolazi sa dva Thunderbolt 3 priključka, a pogoni ga šesta generacija (ne sedma, ne zanemarite tu činjenicu) 2 GHz dual-core Intel Core i5 procesor. Ovaj računar ima još Iris Graphics 540, 8 GB RAM i 256GB SSD za podatke.

Model jače specifikacije, takođe dijagonale ekrana 13 inča ima 14.9 milimetara debelo telo i težak je svega 1.4 kilograma. Veličina njegovog ekrana u centimetrima je oko 33, dok je model od 15.5 inča „prostran“ skoro 40 centimetara. Najjači MacBook Pro dolazi sa Intel Skylake quad-core i7 procesorom, uparenim sa 2,133 MHz DDR4 RAM memorijom. Unutra je spakovana Radeon Pro grafika, zasnovana ne Polaris arhitekturi, sa do 4 GB VRAM. SSD je do 50 odsto brži od prethodne MacBook Pro generacije, sa brzinom upisivanja od 3.1 GB/s i kapacitetom do 2 terabajta.

Sva tri uređaja imaju Retina ekrane rezolucije 2.560 x 1.600 piksela, sa još tri niže podržane rezolucije, prodavaće se u dve verzije sive boje i svaki model ima veb kameru (720p rezolucija, FaceTime oznaka).

Jači model od 13 inča ima Intel Skylake Core i5 ili i7 procesor, ultrabrzu RAM memoriju, Iris grafiku i jači i brži SSD disk. Oba modela MacBook Pro dolaze sa četiri Thunderbolt 3 porta, uz podršku za USB Type-C 3.1 druge generacije i DisplayPort 1.2 vezom (bilo koji od portova može se koristiti za punjenje drugih uređaja).

MacBook Pro - QWERTY
Izvor: Apple.

Dobra vest je da sva tri modela imaju 3.5 mm audio priključak, kao i bateriju koja traje do 10 sati rada, a računari rade uz macOS Sierra operativni sistem. Naručivanje sva tri modela počinje danas, a cena jačeg modela od 13 inča startuje od 1.799 dolara/evra, dok je početna cena modela od 15.5 inča pozamašnih 2.399 dolara/evra.

Najveća novost koju ovi računari unose u laptop „društvo“ je Touch Bar traka, koja je, zapravo OLED ekran osetljiv na dodir, visoke rezolucije. Touch Bar menja red funkcijskih i Esc taster, a može da se koristi i u aplikacijama, kad se u zavisnosti od one u kojoj radite prikazuje sadržaj trake - muzički plejer će vam pokazati muzičke kontrole, program za obradu slika četkice i alate za rad sa takvim sadržajem, dok ćete u Apple Office pandanu videti klasične opcije za obradu teksta, tabela ili pravljenje slajdova.

Siri je dobila svoje posebno mesto u Touch Bar OLED traci, a na krajnjem desno mestu je taster za uključivanje i isključivanje u koji je ugrađen skener otiska prsta.

MacBook Pro Design, Performance and Features, Apple
Izvor: Apple.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS