• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Film banjalučkog reditelja među najboljima u 2016.

Autori mondo.ba Autori Agencije

Film "Svi sjeverni gradovi" Daneta Komljena našao se na listi najboljih filmova iz 2016. u svijetu koji još uvijek nisu imali distribuciju u bioskopima, a koju je objavio veb magazin "Film Comment".

"Film Comment" je objavio listu je od 20 najboljih filmova koji su prikazivani na festivalima, ali još uvijek nisu ušli u redovnu distribuciju i među odabranima našlo se i debitansko ostvarenje mladog reditelja iz Banjaluke.

Film "Svi sjeverni gradovi", kako podsjeća Filmski centar Srbije, imao je svjetsku premijeru u Lokarnu, a zatim je prikazan u Sarajevu i na drugim svjetskim filmskim feštama kao što su Filmski festival u Njujorku, Filmski festival u Kotbusu, Međunarodni festival "Cine de Mar Del Plata".

Beogradsku premijeru film je imao na nedavno završenom Festivalu autorskog filma, a sljedeće godine zakazana je projekcija na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu.

Pored toga što je film režirao, Dane Komljen je scenarista i, uz Bobana Kaluđera i Borisa Isakovića, tumač jedne od glavnih uloga.

"Svi sjeverni gradovi" se na listi sajta "Film Comment" nalazi na 15. mjestu, a društvo mu, između ostalih, prave rumunska drama "Srca sa ožiljcima", koju je režirao Radu Žude, takođe prikazana na FAF-u, i "Safari", novi film čuvenog austrijskog reditelja Ulriha Zajdla.

Producent Vladimir Vidić ističe da su "Svi sjeverni gradovi" najbolje plasirani debitantski film u ovom izboru.

Dane Komljen nagrađivani je autor iz Banjaluke, čiji je kratki igrani film "Ja već jesam ono što želim da imam" 2010. godine proglašen za jednog od pobjednika takmičarskog programa Filmskog festivala u Kanu, u programu Cinefondation, posvećenom otkrivanju talenata.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop