• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeferin: Problem su huligani na Balkanu

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA , prilikom posjete Hrvatskoj istakao je da su zemlje Balkana "problematična regija zbog huligana", te da bi savezi pojedinih država u regiji mogli biti drastično kažnjeni. Davor Šuker: Kako kaže UEFA.

"Vidim u hrvatskom fudbalu dva problema. Prvi je po pitanju incidenata sa navijačima, a drugi veoma loša infrastruktura. Problemi sa navijačima mogu da rezultiraju drastičnim sankcijama prema hrvatskom fudbalu. Upozorio sam danas i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i Davora Šukera, predsjednika HNS-a, da postoji ozbiljna mogućnost da protiv Hrvatske, ne samo reprezentacije nego i klubova, UEFA produzme odlučne korake zbog incidenata na stadionima. I savez i država moraju uraditi svoje da se situacija popravi", rekao je Čeferin u Zagrebu.



Na pitanje koje zemlje iz regije su još pod lupom UEFA radi problema sa navijačima i da li su pod prijetnjom najoštrijih sankcija, poput Hrvatske, prvi čovjek evropskog fudbala, odgovorio je:

"Jesu i mogli bi biti kažnjeni, ali ne bih danas o tome jer sam u službenoj posjeti Hrvatskoj i Hrvatskom savezu. Svi znamo da je ovo dosta problematična regija".

Čeferin je rekao i da UEFA nema namjeru da se miješa u unutrašnje probleme i optužnice koje su podignute zbog korupcije pojedinih čelnika u hrvatskom fudbalu.

"UEFA je nedavno reagovala u Grčkoj, ali ne zbog optužnica nego zbog miješanja politike u fudbal. Isto smo napravili i prije nekoliko godina u Bosni i Hercegovini. Kao pravnik i predsjednik UEFA ne mogu komentarisati optužnice. Poslije pravosnažnog postupka zauzeću stajalište", kazao je Čeferin.

Naglasio je da regionalna liga na prostoru bivše SFR Jugoslavije neće biti formirana i da su to bile ideje nekih ljudi koji nisu vezani za UEFA.

"Regionalnu ligu je predstavio neki lokalni funkcioner kao svoju ideju i od toga je nastala velika priča o dogovorenoj ligi i novcima koje je UEFA pripremila. Nikakva regionalna liga nije dogovorena i UEFA nije pripremila nikakav novac za nju. Ako neko drugi želi da organizuje takvu ligu bez UEFA, e to je druga stvar", poručio je Čeferin.

Ističe i da je razlika između klubova iz malih i srednjih fudbalskih zemalja i velikih svake godine sve veća, te da nisu konkurentni u evropskim takmičenjima.

"Razlika između velikih i manjih svake godine je veća. Imamo više ideja o formiranju pojedinih međudržavnih liga iz Škotske, Holandije. Ne isključujemo da će nekada i organizovati neka vrsta takvih liga. Međutim, to ne znači da će to biti liga bivše Jugoslavije, nego liga više zemalja, pa možda iz nje pobjednik dobije mjesto u Ligi šampiona", otkrio je Čeferin.

O novom formatu Lige prvaka gdje će još više prostora dobiti klubovi iz velikih zemalja, rekao je: "Bili su pritisci velikih klubova o novom formatu Lige prvaka. Na jednoj strani veliki traže više i donose većinu novca koji se preko Fonda solidarnosti raspoređuju svim savezima. Ipak, ne dolazi u obzir da veliki igraju neku vrstu zatvorene lige po uzora na NBA ligu. To UEFA nikada neće dopustiti".

Zadovoljan je viđenim na EURO 2018 u Francuskoj i Čeferin je istakao da će se i dalje evropska prvenstva igrati sa 24 reprezentacije, te da to u Nionu nemaju namjeru mijenjati. Dodao je i kako će nakon EP-a 2020. koji će se igrati u više zemalja, organizator biti jedna ili najviše dvije zemlje. U UEFA se slažu sa inicijativom Đanija Infantina, predsjednika FIFA, da na SP 2026. godine bude 48 reprezentacija, ali će tražiti, kaže Čeferin, mnogo više mjesta za evropske reprezentacije.

"UEFA u narednom periodu neće uvesti video tehnologiju za pomoć sudijama. To je bio eskperiment FIFA", smatra Čeferin.

Kazao je i da UEFA ne može kazniti fudbalere koji ne plaćaju porez prilikom basnoslovnih ugovora i primanja velike svote novca.

"Ozbiljan problem fudbala je neplaćanje poreza. Ako su u pitanju klubovi UEFA je nadležna da reaguje, ali propisi o licenciranju kažu da kada igrači to ne čine sve je u nadležnosti država. Nemamo nadležnost da sankcionišemo igrača ako nije platio porez. To moraju raditi države, a vidimo da se u Španiji to dešava", zaključio je Čeferin.

Predsjednik UEFA je rekao da je sretan što je u prvoj posjeti jednoj od članica baš u Hrvatskoj, zato što ova zemlja ima sjajne fudbalere koji rade čuda na terenu.

"Nažalost, Hrvatska nije poznata samo po fenomenalnim igračima, već i po problemima u fudbalu koje trebaju riješiti", bio je jasan Čeferin.

ŠUKER: HRVATSKA SLUŠA UEFA



Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) i član Izvršnog odbora UEFA, prilikom posjete Aleksandera Čeferina, kazao je da se "HNS u svemu slaže sa UEFA pa i po pitanju neformiranja regionalne lige na prostoru bivše Jugoslavije".

"Gledaće se u budućnosti šta je dobro za boljitak klupskog fudbala za srednje saveze. Svi nacionalni savezi UEFA trebaju da daju prijedloge i da nađemo rješenje. Sigurno je samo jedno, Liga šampiona je najbolje takmičenje na svijetu", rekao je Šuker.

O prijetnjama iz UEFA da bi HNS pa i hrvatski klubovi ubuduće mogli biti žestoko i drastično kažnjeni zbog problema sa huliganima, Šuker je poručio:

"Svako ko radi može pomoći da dođemo do pravičnog zakona o huliganima i pravično raspodijelimo novac za hrvatski sport od klađenja, da imamo normalan stadion. Da smo negdje i najgori i to znamo. Vjerovaćemo u institucije pravne države. Nadam se da ćemo doći do bolje atmosfere".

Istakao je kako su čelnici HNS-a izuzetno sretni što je Čeferin od izbora na funkciju predsjednika UEFA za jednu od prvih posjeta izabrao baš Hrvatsku.

"Izuzetna mi je čast da mogu čestitati Čeferinu na funkciji predsjednika evropske organizacije. Počašćeni smo i drago nam je da je došao u Hrvatsku. Želimo da sa iskustvom i vizijom UEFA nam pomogne", naglasio je Šuker.

Dodao je kako će hrvatska reprezentacija u januaru predstojeće godine od učešća na Kupu Kine inkasirati veliku svotu novca, te da je to bio dobar potez HNS-a iako je puno kritikovan u javnosti.

"Na Kupu Kine igraćemo protiv Čilea, a u drugom susretu sastaće se Island sa Kinom. Zašto Real, Barselona, Bajern, Arsenal idu na azijske turneje? Odličan novac ćemo zaraditi. Pošto nije FIFA nedjelja ne možemo povući velike igrače, pa smo pozvali igrače iz hrvatske lige. Neki od njih možda nastupe i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018.", zaključio je Šuker.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rambo BL

Zadovoljan je viđenim na Euru 2018???Jel ja u pogrešnoj godini živim?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC