• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"UEFA ima dokaze o nameštanjima"

Autor mondo.rs

Dugogodišnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS), a sada direktor Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), objasnio je kako kontinentalna "kuća fudbala" dolazi do podataka o sumnjivim utakmicama.

 Zoran Laković UEFA ima dokaze o nameštanjima Izvor: MN PRESS

Uoči odlaska iz FSS u UEFA, Zoran Laković bio je jedan od inicijatora promene sistema takmičenja u Superligi. Pre nego što je napustio Staru Pazovu, za sobom je ostavio Superligu uređenu prema trokružnom sistemu, sa podelom bodova.

Kao inicijator te promene, on je svestan i negativnih strana realizovane ideje, o kojoj govore praktično svi klubovi, iako je velika većina (praktično svi osim Partizana) u startu bila za primenu ovog formata. U novogodišnjem intervjuu za "Sportski žurnal", Laković je s tim u vezi rekao:

"Ne kažem ja da je ovaj sistem idealan. Treba tragati za pravim sistemom takmičenja, konsultovati klubove. Surova je činjenica da je sistem takmičenja koji sam predložio za koji se složila većina klubova osim Partizana, bio iniciran zbog problema sa kojim smo se mi suočavali. A to je pre svega nameštanje utakmica. Imali smo dve mogućnosti: Ovu koju smo uveli ili da idemo na skraćenje lige da bi se skoncentrisao kvalitet. Ako idete na skraćenje lige, na 14, 12, 10 klubova kao u zemljama u okruženju, imate veliku opasnost da će 60 odsto lige biti iz Beograda. I umesto da razvijate sportske centre, ako idete na skraćenje lige možete da dođete u situaciju da četiri, pet ili šest klubova u ligi od 10 ili 12 budu beogradski kao nekada kada smo imali etiketu da je bila 'tramvaj liga'. Ako želite da održite 16, da ih pustimo da igraju čist sistem od 30 kola, bili smo svedoci da su se dešavale razne anomalije. Ne samo da smo mi ovde bili svedoci, već i UEFA koja je iz godine u godinu slala sve veći broj upozorenja sa velikom verovatnoćom da određene utakmice nisu regularne..."

FSS već izrekao kazne za četiri kluba

Disciplinska komisija FSS saopštila je 29. decembra da su utvrđene nepravilnosti na utakmicama Prve lige, na susretima BSK - ČSK i Bežanija - Mačva, pa je sva četiri kluba kaznila oduzimanjem tri boda i novčanom sankcijom u iznosu od po 200.000 dinara. Takođe, u toku su postupci protiv Odžaka i Budućnosti (Dobanovci), ali i nekih utakmica Superlige za koje su stigle prijave iz UEFA.

Kako to UEFA zna? Da li je klađenje jedini "alarm"?

"Uglavnom, ali i zato što UEFA ima svoj sistem kontrole. Zbog toga su zemlje poput Poljske, Belgije, tada i Kipra, koje su se takođe suočavale sa sličnim problemima, napravile sistem koji smo mi na neki način pokušali da prevedemo na srpske uslove. Da li on daje rezultata ili ne, o tome može da se vodi debata. Ovaj sistem, bar su pokazatelji govorili, u plej-ofu i plej-autu daje rezultate, teško da će se tu pojaviti drastičnije anomalije"

Kako UEFA dolazi do podataka o "anomalijama"?

"U UEFA postoji posebno odeljenje i na tome je predsednik posebno insistirao, da će ga osnažiti, to je takozvani 'game protection", zaštita igre. Biće formirano posebno odeljenje koje je on u manifestu i najavio. U sklopu tog odeljenja postoji dugi niz godina komesar za integritet, za zaštitu takmičenja. UEFA je propisala obavezu pre tri ili četiri godine, da svi savezi u sklopu svog funkcionisanja takođe imaju osobu koja će se samo baviti proučavanjem i komunikacijom sa evropskom kućom fudbala u Nionu oko zaštite igre i anomalija, odnosno nameštanja. UEFA takođe ima dnevnu saradnju sa Evropolom i umrežena je u čitavom svetu sa svim vodećim kladionicama gde dobija odgovarajuće parametre. S podozrenjem se gledalo na upozorenja UEFA na određene rezultate, ne samo u Srbiji, već i u regionu, ali je pre mesec dana na bazi čitave te infrastrukture na kojoj je UEFA radila dugi niz godina, kazna jednom klubu iz Albanije potvrđena na KAS-u. Dakle, nezavisan sud je potvrdio odluku UEFA i uzeo u obzir sve modalitete na osnovu kojih je UEFA došla do saznanja da su određene utakmice nameštene. Sada, posle donošenja takve odluke, može se očekivati da će ona biti putokaz za sve ostale odluke", podvukao je direktor UEFA, Zoran Laković.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC