• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: SKC ostaje!

Autor mondo.rs

Studentski kulturni centar ostaje tamo gde je i sada, ne menja namenu, niti naziv, rekao je ministar prosvete.

 Beograd: SKC ostaje! Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Studentski kulturni centar neće se "preseliti" na Novi Beograd, kao što je nezvanično najavljeno, prenosi "Politika".

"Naš cilj nije ukidanje SKC, niti Doma kulture Studentski grad (DKSG), već da se reorganizuju ustanove kojima se niko do sada nije bavio, koje imaju lošu strukturu zaposlenih, slabo su opremljene, nude loše sadržaje. Država više neće da plaća nerad. Na njima je da ponude drugačije, nove programe za studente kojima su i namenjeni i zbog kojih postoje," izjavio je za taj list ministar prosvete Mladen Šarčević.

Plan je da konačno "počnu da rade", kao i druga satelitska tela koje finansira Ministarstvo prosvete, poput Zavoda za udžbenike, Centra za promociju nauke, Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, ističe Šarčević

Ministar je dodao da su "priče u javnosti otišle predaleko, da su puštene sa namerom da se održi postojeće stanje", kao i da su SKC i DKSG samo deo plana da tzv. satelitska tela koje finansira Ministarstvo prosvete počnu da rade na pravi način.

Upitan šta su to "satelitska tela" čijim radom nije zadovoljna država, Šarčević odgovara da su u pitanju javna preduzeća Nuklearni objekti Srbije, Zavod za udžbenike, Centar za promociju nauke, Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja i studentski centri.

"Niko do sada nije proveravao rad ovih ustanova, koliko imaju zaposlenih i šta oni rade? Ja kao menadžer to ne mogu da dozvolim, odgovoran sam građanima, potpisujem plate, a država neće više da plaća neradnike. Mnogi od njih samo sede, primaju platu i čekaju penziju," rekao je on.

U petak će biti organizovan sastanak upravnih odbora ddve ustanove sa predstavnicima sindikata, kako bi se čulo kakve ideje imaju za unapređenje rada.

"Niko od zaposlenih neće ostati bez posla, čak je za neke od njih već zainteresovana Viša turistička škola," istakao je ministar.

On je kao pozitivan naveo primer Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu, koji ima 50.000 studenata i 19 zaposlenih.

"Sa tako malo ljudi, oni rade fenomenalno i na svom terenu, i u međunarodnim okvirima. Novi Sad će 2019. biti prestonica mladih Evrope, izborili su se za to u jakoj konkurenciji. I Niš i Kragujevac imaju po jedan centar, samo Beograd ima dva, sa ad hoc programima i 125 zaposlenih na 100.000 studenata," rekao je on.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop