Zmajeva stranka, "Štrabag" i Šnjegotin odlazak

Autor:

Od mosta u Svilaju, do Šipova i Glavne službe za reviziju - šetnja kroz jutrošnje vijesti u najnovijem Mondo brifingu.

Zmajeva stranka, "Štrabag" i Šnjegotin odlazak Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Plaćamo "Štrabagu"

Poreski obveznici BiH moraju da plate najmanje 2,4 miliona maraka austrijskoj kompaniji Štrabag jer prethodni sastav Ministarstva transporta i komunikacija nije ispoštovao dogovor, piše EuroBlic.

Novac će biti isplaćen na osnovu konačne odluke stalnog arbitražnog suda u Hagu uz dnevnu kamatu od 378 maraka do dana isplate.

''Štrabag'' je tužio BiH zbog toga što nije uveden u posao gradnje mosta na Savi kod Svilaja koji je dobio na konkursu 2011. godine.

Šnjegota odlazi 

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS od danas je bez prva dva čovjeka jer je stupila na snagu odluka o razrješenju glavnog revizora Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića, a s obzirom na to da još nije raspisan konkurs za njihove nasljednike neizvjesno je ko će predstavljati tu službu, piše današnji Glas Srpske.

Dvije kompanije iz BiH među 100 najvećih firmi u Evropi

Trgovački lanac ''Bingo'' i Elektroprivreda BiH su jedine dvije kompanije iz BiH među 100 najvećih firmi u jugoistočnoj Evropi, piše portal SeeNews.

Najjača kompanija u ovom regionu je rumunska ''Dačija'' sa prihodom od 4,6 milijardi evra te slovenački ''Petrol'' sa prihodom od 3,21 milijardi evra prošle godine.

Prema istim podacima prihod ''Binga'' je 468, 2 miliona evra, a Elektroprivrede BiH 528,8 miliona evra

A gdje je pečat? 

U zemljama regije fizički je ukinuta upotreba pečata, na taj način su olakšani uslovi poslovanja i stvorena je bolja investicijska klima. Bosna i Hercegovina je i u ovom segmentu svjetlosnim godinama daleko od modernizacije poslovnih procesa. Kompanije u BiH koriste pečat, ne koriste elektronske potpise niti bilo kakvo olakšanje pri optimizaciji trošenja resursa, piše portak Klix. 

Hrvatska je odluku o ukidanju pečata donijela 2016. godine, a u tom trenutku su samo dvije članice EU koristile pečat i to Grčka i Irska. Procijenjeno je da će se izuzimanjem pečata iz upotrebe, preduzetnicima i zanatlijama u osnivanju kompanija uštedjeti gotovo 800.000 evra.

Zmaj od Šipova osniva stranku

Ilija Grahovac, poznatiji kao Zmaj od Šipova, stočar i učesnik rijaliti programa u Srbiji, izjavio je za tabloid ''Alo'' da je odlučio da i sam formira svoju – Zmajevu stranku, i da ide na izbore koji će ubrzo doći.

"Pa, ja sam dobar domaćin, kralj stočara Republike Srpske i mnogo popularan čovjek, mene zna svijet. Ja sam pravnik, znam šta je politika i država. Ne mogu više da gledam kako napadaju na moju Republiku Srpsku i njene institucije, neki ljudi koji ne mogu da budu ni predsjednici mjesne zajednice, a hoće da budu vlast i da sjednu u fotelje. Narodu je dosta laži i galame, narod hoće da radi i bolje živi. Vlast se dobija na izborima, a ne na ulici. Idemo na izbore, pa kome opanci a kome obojci. Narod će da odluči ko će biti vlast" kaže Zmaj od Šipova.

Uskoro počinje Međunarodni festival pozorišta za djecu

Predstava "Aska i vuk" Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda otvoriće 14. oktobra Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjoj Luci.

Svečano otvaranje festivala, koji je do sada ugostio predstave iz cijelog svijeta, zakazano je za 18.30 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske, koje je osnivač i organizator manifestacije.

Tagovi:

Ostale vijesti