Govedarica pozvao Dodika da raspusti NSRS

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas da se sinoć u Narodnoj skupštini RS desila „režimska noć“.

5
A- A A+
Vukota Govedarica Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

On je pozvao predsjednika RS Milorada Dodika da obavi konsultacije sa predsjednicima Narodne skupštine RS i Vlade RS, te sljedeće sedmice donese odluku o tome „da li je parlament RS zreo za raspuštanje“.

"Da kojim slučajem sadašnja opozicija ima skupštinsku većinu, a da je Dodik i dalje predsjednik RS, siguran sam da bi on odavno raspustio parlament. Dodik treba definitivno da shvati da u uslovima gdje skupštinska većine ne poštuje ustav i zakone, a opozicija ne želi da prihvati taj haos, dolazimo do situacije da bi parlament trebao biti raspušten i da idemo u nove izbore, te da sve završimo do Nove godine", rekao je Govedarica.

On je dodao da vanredni izbori nisu cilj opozicije, nego demokratije.

"Ova zemlja treba da počne da funkcioniše, a da bi se to desilo, izabrani predstavnici moraju da poštuju propise. Evidentno je da će se kriza produbljivati. Ovaj parlament ne funkcioniše, jer vladajući misle da je skupština njihova prćija", istakao je Govedarica.

Ponovio je da je opozicija napravila grešku 2014. godine kada se pojavio snimak iz afere „papci“ o navodnoj kupovini narodnih poslanika u RS.

"Parlament sada može na ovakav način da funkcioniše, ali se postavlja pitanje njegove legalnosti. Ne znamo da li je u maloj sali sinoć bilo 42 poslanika, odnosno dovoljan broj ruku. Nismo imali javnost rada i velika je enigma šta se tamo dešavalo", rekao je Govedarica.

Nije želio da govori o narednim koracima koje će preduzeti SDS i ostatak opozicije, ali je poručio da imaju plan, da su jedinstveni i da „funkcionišu u harmoničnom ambijentu“.

Istakao je da je Komisija za izbor i imenovanje sinoć u 21 sat razmatrala nekoliko tačaka, a da uopšte nije bilo predloženo niti razmatrano imenovanje v.d. glavnog revizora RS, kao i da zakonom nije predviđena mogućnost imenovanja vršioca dužnosti.

"U režimskoj noći je izabran Jovo Radukuić, kontroverzna ličnost za koju se vezuju afere u političkom djelovanju. Dolazi na ovu poziciju potpuno nezakonito i trenutno je pomoćnik ministra finansija Zorana Tegeltije. Ispostavile su se tačne naše tvrdnje da za glavnog revizora žele postaviti čovjeka koji će ispunjavati njihove prohtjeve i naređenja i da dobiju čovjeka koji će biti njihovh poslušnik. Imaće mišljenja i izvještaje kakvi njima odgovaraju", zaključio je Govedarica.

Ostale vijesti