• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godina za pamćenje: Dimitrov osvojio ATP finale!

Autor mondo.rs

Bugarin je postao tek četvrti teniser koji se u poslednjih 15 godina, pored Federera i Đokovića, domogao trofeja na nekadašnjem Masters kupu.

Bugarski teniser (6) Grigor Dimitrov osvojio je najvažniji trofej u dosadašnjoj karijeri, ATP finale sezone i ujedno postao tek četvrti teniser kojem je to uspelo u poslednjih 15 godina, pored šestostrukog osvajača, Rodžera Federera i petostrukog, Novaka Đokovića.

Dimitrov je u dramatičnom finalu u londonskoj "O2 areni", poslednjem ATP meču sezone, drugi put na istom turniru pobedio vršnjaka iz Belgije, (7) Davida Gofana, i posle prve Masters titule osvojene u Sinsinatiju prošlog leta upisao ime i među osvajače nekadašnjeg Masters kupa.

Nakon što je 26-godišnji Bugarin deklasirao Gofana u grupi rezultatom 6:0, 6:2, danas mu je za sedmu pobedu u osam mečeva sa belgijskim teniserom bili potrebno mnogo, mnogo više - 7:5, 4:6, 6:3.

S obzirom na to da je finale sezone osvojio bez poraza u grupi, uz pobede nad Dominikom Timom i Gofanom, a potom i Pablom Karenjom Bustom u polufinalu, Dimitrov je prestižnu titulu naplatio sa 1.500 ATP bodova i 2.549.000 dolara, dok je Gofanu pripalo 1.200.000 za učešće u finalu.

Još ranije, Dimitrov je obezbedio treće mesto na ATP listi iza Rafaela Nadala i Federera, a pobedom je sezonu zaokružio sa 5.150 bodova, ispred Aleksandera Zvereva koji je sakupio 4.610.

Federer je prvi put trijumfovao na Masters kupu 2002. godine, Đoković je to uradio 2008, ali je u periodu od 2012. do 2015. vezao četiri titule zaredom. U međuvremenu, ovu svojevrsnu dominaciju dvojice najboljih aktivnih tenisera na tvrdoj podlozi sporadično su prekidali David Nalbandijan (2005), Nikolaj Davidenko (2009), Endi Marej (2016) i sada Dimitrov.

Presudni trenutak pred brojnim VIP gostima među 20.000 navijača u modernoj londonskoj dvorani dogodio se sredinom trećeg seta kada je popustio Gofanov servis pri rezultatu 3:2 za Dimitrova. Pre toga, Belgijanac nije iskoristio četiri brejk lopte u prvom gemu trećeg seta, Dimitrov jednu u narednom gemu, a kada je Bugarin osvojio poen za 30:40 u šestom gemu - Gofan je uzvratio, stigao do gem lopte, potom još jedne i…

...izgubio gem!

To je ujedno bila i predaja tenisera koji je igrao, poput svog rivala, najvažniji meč u karijeri. Dimitrov je naredni servis gem osvojio sa jednim izgubljenim poenom, propustio tri meč lopte pri vođstvu od 5:3, a kad ih nije iskoristio nije paničio - brzo je došao do 40:15 i poentirao iz drugog pokušaja za završetak najbolje sezone u karijeri.

Meč je trajao dva časa i 32 minuta.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC