Bin Laden planirao napad na crkvu na Kosovu?

Autor:

Među dokumentima pronađenim u računaru ubijenog lidera terorističke Al Kaide Osame bin Ladena, koje je objavila CIA, nalazi se fotografija Hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i mapa grada, piše "Politika".

0
A- A A+

Pregledom 470.000 fajlova obelodanjenih 1. novembra ove godine na sajtu CIA, "Politika" je pronašla mapu Kosovske Mitrovice, kao i fotografiju Hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

"Pronašli smo i baner na kom piše 'Kosovo džihad - muslimansko istrebljenje kosovskih hrišćana', kao i mapu Kosova iz doba Otomanskog carstva na kojima su prikazani Priština i Vučitrn", navodi list.

"Politika" piše da je pretragom interneta utvrdila da su mapa Kosovske Mitrovice i fotografija crkve u tom gradu prvobitno objavljeni na sajtu Bi-Bi-Sija u tekstu pod naslovom "Kosovski Srbi se suočavaju sa teškim odlukama".

Reč je o reportaži o životu u severnom i južnom delu Mitrovice koja je objavljena 14. marta 2007. godine, nepunih mjesec dana posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Kompjuter u kome se nalaze ovi fajlovi, otkriven je u akciji američkih specijalaca u kojoj je 2011. godine ubijen vođa Al Kaide u Pakistanu, a sadrži više stotina hiljada fajlova sa dokumentima, video-snimcima i fotografijama.

Penzionisani profesor Univerziteta u Beogradu i stručnjak za antiterorizam Milan Mijalkovski rekao je za list da je odavno poznato postojanje plana 2020. Al Kaide u kojem se Balkan projektuje kao deo budućeg Kalifata i da je verovatno otuda interesovanje Bin Ladena za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, višegodišnje istraživanje delovanja terorističke Al Kaide pokazalo je da su njihovi operativci uglavnom prikupljali informacije o mestima na koje pretenduju i na kojima mogu da postignu efekat terorizma.

Tagovi:

Ostale vijesti