TV m:agazin - ribe roboti istražuju vodeni svijet

Autor:

I ove subote, 9. decembra u 14.30 časova, čeka vas još jedna uzbudljiva pustolovina na programu RTRS.

0
A- A A+
Foto: m:tel

Ako pratite aktuelnosti iz svijeta modernih tehnologija i naučnih otkrića onda je i 12. epizoda nove sezone m:agazina kao stvorena za vas.

Moderna era je sa sobom donijela robotiku i njenu primjenu u tehnološkim istraživanjima, a jedno od takvih je i A-Fish. Uređaj sa vještačkom inteligencijom dio je velikog jata robotskih riba koje istražuju vodeni svijet Venecije. Cilj projekta, koji provodi ISMAR, centar za istraživanje mora, je proširiti saznanja o morskom dnu. Jato se sastoji od tri tipa uređaja, a podvodne sonde potopljene na morsko dno šalju podatke ribama, koje ih prosljeđuju istraživačima u realnom vremenu.

Iz vode vas vodimo pravo u saobraćajnu gužvu, a ako ste jedan od malo nervoznijih vozača, ova vijest će vam se svidjeti. Tehnologija je ponudila rješenje za uživanje i komunikaciju u saobraćaju, ali bez ugrožavanja bezbjednosti. CarWink je gedžet postavljen na vidno mjesto automobila, a kojim upravljate pomoću glasovnih komandi. Olakšava komunikaciju sa drugim vozačima, jer glasovnu naredbu pretvara u emotikon koji ostali učesnici u saobraćaju vide. Želite li nekome zahvaliti što vas je propustio na putu ili upozoriti na opasnost sada imate savršen uređaj za to.

Ukoliko želite krenuti u polučasovnu tehnološku pustolovinu, uz voditeljku Vanju Partalo, pridružite joj se i ove subote ispred malih TV ekrana. Reprizu emitovane emisije možete pogledati u subotu u 1.10 iza ponoći i utorkom u 12.30 časova, ali i posjetom YouTube kanalu – m:tel BiH.

Tagovi:

Ostale vijesti