• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Otvorenih karata" sa... Vujadinom Savićem!

"Vratio sam se da dokažem da nisam Duletov sin", poručuje u razgovoru sa kolumnistom portala MONDO Zvezdin fudbaler Vujadin Savić

 "Otvorenih karata" sa... Vujadinom Savićem! Izvor: MONDO/Neša Petrović

...

Kada je Džastin Klajvert torpedovao Rodu sa tri gola, novinari su ga iznenadili pitanjem:

"Kažete da moj otac nikada nije postigao 'tripletu' u holandskoj ligi? Dakle, sada sam ja glavni Klajvert u familiji".

...

Pazite tim: Šmajhel – Markos Alonso, Manuel Sančiz, Kuman, Maldini – Tijago Alkantara, Ćabi Alonso, Đorkaef – Macola, Forlan, Klose.

Jedanaest vedeta. Preciznije, jedanaest fudbalskih dinastija.

"Znam da su za Šmajhele vezane dve najveće senzacije u istoriji fudbala. Peter je sa Danskom osvojio EP '92, a Kasper sa Lesterom Premijer ligu pre dve sezone. Poznati su mi i podvizi porodice Maldini. Tata Ćezare je '63 podigao trofej Kupa šampiona na Vembliju kao kapiten prve slavne generacije Milana, a sin Paolo uspeo da ga nadmaši uspesima u dresu italijanske reprezentacije. Za ove ostale sam čuo, sve same legende, ali nisam imao pojma da su svi oni sinovi slavnih očeva", priznaje Vujadin Savić na početku razgovora sa kolumnistom portala MONDO Nešom Petrovićem.

Mnogo je sličnih primera u istoriji fudbala, ali retko se dogodi da oba člana familije naprave velike karijere:

"Ja sam bio na dobrom putu da nastavim tu tradiciju. Srećom, izvukoh se u poslednjem trenutku", šali se na svoj račun Savić junior.

MARKOS ALONSO Sr. Briljantno desno krilo Atletiko Madrida i Barselone, 22 puta španski reprezentativac. Sin Markitoša Alonsa, asa madridskog Reala i osvajača prva dva izdanja Kupa evropskih šampiona. Najmlađi Alonso blista kod Kontea u Čelziju i jedan je od najcenjenijih bočnih igrača na svetu.

MANUEL SANČIZ. Zajednički imenitelj Realovih 'seste' i 'setime'. Otac je rasplakao Partizan '66 u Briselu, a sin uz Mijatovu pomoć srušio Juve 32 godine kasnije i vratio 'klempavka' na Bernabeu.

"To mi je sjajna priča. Čuo sam da se u privatnom muzeju Sančizovih nalazi 12 trofeja španskog šampiona. Fascinantno", divi se Savić jednoj od najuspešnijih fudbalskih loza svih vremena.

RONALD KUMAN. Popularni Rambo je krenuo iz Groningena za koji je otac 'ginuo' na terenu punih 10 sezona. Sledi rapsodija sa Ajaksom i PSV-om, pa gol odluke protiv Sampdorije na Vembilju koji je Krojfovoj Barsi doneo prvi Kup šampiona. Pre toga i trijumf sa Holandijom na EP '88. Ervin nije imao Ronaldov potencijal, ali se uz brata naosvajao trofeja.

TIJAGO ALKANATARA. Imao je tri godine kada se tata Mazinjo sa Bebetom i Romarijom okitio svetskom titulom u Americi. Rođen je u Lećeu, ali se opredelio za Španiju. Četiri Primere sa Barsom, Svetsko klupsko prvenstvo i dva Evropska sa mladom reprezentacijom. Ne čudi što ga je Gvardiola po svaku cenu želeo u Bajernu. Brat Rafinja nije taj kalibar.

"Tata i ja imamo francusko državljanstvo, ali nikada ne bih mogao da branim boje nijedne druge reprezentacije osim Srbije", kaže Savić.

ĆABI ALONSO. Ima nešto u tom baskisjkom ponosu. Migel Anhel je početkom 80-ih osvojio dva prvenstva sa Real Sosijedadom, kasnije još jedno sa Barsom i branio boje Španije na Svetskom '82. Ćabi se oprostio prošle sezone, ali je uveliko nadmašio oca. Liga šampiona sa Liverpulom i Real Madridom, dva Evropska i Svetsko sa Furijom. Totem!

JURI ĐORKAEF. Legenda francuskog fudbala. Mondijalsko zlato '98, pa evropska kruna dve godine kasnije. Plus KPK sa Pari Sen Žermenom i Kup UEFA sa Interom. Otac Žon je 15 sezona vojevao u 'Ligue 1' braneći boje Liona, PSŽ-a, Marseja i FC Pariza. Strelac tri gola za Petlove i učesnik SP '66.

"Đorkaef je veliko ime u Francuskoj. Kažu mi da je silueta njegovih čuvenih makazica čitavu jednu sezonu krasila pretplatne karte za mečeve Intera u Seriji A", otkriva bivši štoper Bordoa.

MACOLA! Čudesna fudbalska priča. Valentino, perjanica Grande Torina, tragično stradalog u avionskoj nesreći po povratku sa prijateljske utakmice iz Lisabona. Sandro, dostojni naslednik slavnog oca, jedno od najvećih imena u istoriji italijanskog fudbala. Celu karijeru je patio sa 'osmicom' na dresu, jer je ćaletova 'desetka' bila na leđima drugih. Kod Luisa Suareza u Interu, a Đanija Rivere u Italiji. Nama je preseo u finalu EP '68 kada je bio najzaslužniji za nezasluženo slavlje Italije protiv kvalitetnijeg jugoslovenskog tima.

"Nikada nisam patio za Duletovom 'devetkom'. Smatram da nije pošteno da jedan štoper nosi taj sveti broj. Koristio sam '28', sve dok u Šerifu sa 90-icom nisam osvojio pet trofeja. Više ga ne menjam, možda poput Zamorana, dodam onaj 'plus' između dva broja. I eto vam 'devetke'".

FORLAN. Prva zvezda Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. Dva puta najbolji strelac španskog šampionata. Bombarder Viljareala i Atletiko Madrida. Otac Pablo, vedeta Sao Paola i Penjarola i član urugvajskog tima na Mondijalima '66 i '74. Čak se i deda Huan Karlos Koraco bavio fudbalom i u više navrata sedeo u predsedničkoj fotelji nacionalne federacije.

I centralni špic, ko bi drugi nego MIROSLAV KLOSE!

"Šta? Zar je i njegov matori bio fudbaler?", čudi se Vujadin.

Još kako. Omaleni i brkati Jozef Klose. Nadavao se golova u Odri Opol i francuskom Okseru. Oženio je Barbaru, golmana ženske rukometne reprezentacije Poljske i '78 dobio Miroslava. Junior je sa dva gola u Brazilu oborio Ronaldov rekord i ušao u anale Mondijala, a zatim 'oduvao' i Gerda Milera i postao najbolji strelac Nemačke svih vremena.

"Vau, fenomenalne priče i vrhunski tim. Dule i ja možemo i na klupu. Pretpostavljam da je i tu žestoka konkurencija".

Ne žestoka. Paklena. Pele je dobio nadimak po idolu iz detinjstva, inače saigraču svog oca Dondinja u Vasko de Sao Lorencu. Doduše, nadimak je glasio Bile', pa je preko Pile', evoluirao u Pele' i istini za volju, nikada se nije dopadao Edsonu Arantesu. Njegov sin Edinjo je obećavao na golu Santosa, ali je 2014. osuđen na 33 godine zatvora zbog pranja novca i trgovine drogom.

Improvizujemo žreb i Vujadin izvlači Atletiko. Dva dana kasnije, Zvezda dobija CSKA. Neka ih Jorgandžije za kasnije... "Samo da nije Viktorija Plzenj. Molio sam Boga da bude Atletiko i ne mogu da verujem da mi se posrećilo u Vašem žrebu. Dobar je i CSKA jer ćemo i jedni i drugi ući u meč iz pripremnog perioda. Tamo će nas bodriti ogroman broj navijača moskovskog Spartaka, a ovde pred Delijama, Ruse čeka pakao".

"Imao sam sreće da sam od malih nogu vaspitavan na pravi način. Tata me je naučio da moram sam da se borim kroz život. Sećam se kao klinac, drugari dobiju 'air-max' patike od 500 maraka, Dule direktor u Zvezdi, a Najki sponzor. Molim ga da mi izvuče bar neke polovne, on ni da čuje. Jedina stvar koju mi je sredio 'preko veze' je dres Nenada Laltovića koji i dan-danas čuvam u ormanu. Zato mi je puno srce kada čujem da je tata jedan od retkih koji nikada ništa nije oteo od Zvezde".

Sinu je usadio prave vrednosti i dao mu ime po čoveku prema kome je gajio najdivnije emocije.

"Boškov je trenirao oca u Sportingu iz Hihona. Mislim da se danas kod mladih izgubio taj osećaj poštovanja prema starijima. Tako je i Radamel Garsija nazvao sina po Paulu Robertu Falkau".

Ima i familija u kojima se ime prenosi s kolena na koleno. Poput Vajsovih u Slovačkoj. Tamo su svi Vladimiri.

"To kao kod naših Pantelića. Marko je imenjak sa svojim rođenim bratom glumcem", podseća Giška.

Da, Giška. Po pradedi Đorđu Božoviću.

"Taj sam nadimak dobio u Radu. Zovu me i Savke".

Da je Južnoamerikanac, bio bi 'Dulence'. Oni obožavaju deminutive. Iguain je 'El Pipita' po ocu 'El Pipi'. A Havijer Ernandez 'Čičarito' (zrnce graška), pošto je otac 'Čičaro' (zrno graška) imao izrazito zelene oči.

Huan Ramon Veron se kao 'El Bruja' (veštica), proslavio u Kolumbiji i Grčkoj, sin Huan Sebastijan nije mogao da bude ništa drugo do 'El Brujita', ali je zato unuk dobio ime Dejan, u znak očevog prijateljstva sa Dekijem Stankovićem.

"Mirka i ja smo deci dali spontano imena. Svideli su nam se Andrej i Andrijana, a kod Mihajla smo gledali bilo šta samo da opet ne bude na A. Inače, žao mi je što sa tatom nisam mogao da doživim 'štafetu', kao što je Ejdur Gudjonsen debitovao za Island zamenivši svog oca Arnora. Zato sam ja postao mlad roditelj, pa se možda dogodi da jednog dana mom Mihajlu ustupim mesto na terenu".

Moglo bi do tada da izbledi sećanje na prečku iz Londona.

"Teško. Proganjaće me celog života. Da smo igrali protiv bilo koga drugog... Reala, Barse... svejedno. Zaboravio bih promašaj istog trenutka. Ali gde baš protiv Arsenala! Tata je utišao Hajberi i nikada sebi neću oprostiti što nisam učinio isto sa 'Emiratima'".

Izvor: MN PRESS

...

Dosta više ćaskanja o sinovima slavnih očeva. Vreme ja da otvorimo karte sa sinom slavnog oca.

"Dakle, ja sam sada Miloje. Odlično. Neka bude sistem 4-1-4-1. Da šef ne pomisli da imam nešto protiv njegove taktike. Probali smo pre Kelna i varijantu sa trojicom pozadi. Iskreno, nisam tokom karijere igrao često u tom sistemu, ali sam se nekako snašao".

CRTANI FILMOVI – SNOVI, LJUBAV, SREĆA, VIC – DRUŠTVO – PUTOVANJA, HOBI, RELIGIJA, KUĆNI LJUBIMCI – FILM.

"Korektan sastav. Za osminu finala Lige Evrope. Ne vršim nikakve izmene. Sviđa mi se što je FILM na poziciji špica. Da zablistamo i na proleće, pa da se režira neka filmska priča o ovoj generaciji Crvene zvezde".

...

CRTANI FILMOVI

"Gledam ih sada više nego ikad. Muka mi je više od Pepe Praseta. Odrastao sam uz Tomija i Džerija i često puštam deci na jutjubu Diznijeve crtaće. Ipak, oni su nekako vezani za ove svoje junake".

SNOVI

"Vratio sam se u Srbiju iz samo jednog razloga, da dokažem svima da nisam 'Duletov sin'. U suštini jesam i to me čini ponosnim, ali sam hteo da promenim svest kod ljudi. Ne, ne igram fudbal zato što me otac gura već zato što imam kvalitet. Sada sanjam titulu sa Zvezdom i debi u A reprezentaciji. Prošao sam sve selekcije, bio kapiten omladinskog i mladog tima i imam pravo da se nadam pozivu. Bilo kada i bilo gde. Za Rusiju? Zašto da ne. Ako Krstajić ostane selektor, stojim mu na raspolaganju da odgovorim na sve njegove zadatke".

LJUBAV-SREĆA

"Nije mogao bolji tandem centralnih bekova. Iz ljubavi sam se vratio u Zvezdu, a zahvaljujući određenoj dozi sreće ušli smo u nokaut fazu Lige Evrope. Sportski podvig se nadovezao na porodičnu idilu. Mirka i ja se poznajemo od druge godine. Išli smo zajedno i u školu, pa su nam se putevi u jednom trenutku razišli. Sve do te 'kobne' večeri na Akapulku. Ja sam slavio titulu jesenjeg šampiona sa saigračima iz Zvezde, rukovodstvom i članovima stručnog štaba, a ona se zadesila na nekom ženskom rođendanu. Bukvalno za nekim zalutalim stolom u ćošku. Nisam ni primetio kada mi je mahala. Srećom pa je prišla i javila se pre polaska kući i od te večeri počinje bajka. Posle šest meseci shvatio sam da je to žena mog života sa kojom želim decu. I hvala Bogu, imamo ih već troje".

VIC

"To pitajte Džina Anđelkovića. On je specijalista za viceve. Kidamo se od smeha u svlačionici. Juča nam je ispričao tri vrhunska, ali neću da se brukam pošto ne umem da ih prepričam".

DRUŠTVO

"U Beogradu sam odrastao, išao u Gimnaziju i na fakultet. Imam mnogo drugara iz detinjstva, ali najviše vremena provodim sa saigračima iz Zvezde Stojkovićem, Gobeljićem, Pešićem, malim Adžom i Radonjićem. Van tog kruga družim se sa bivšim igračima Bogavcem i Brankom Boškovićem. Bogiju sam skoro bio i kum i zahvaljujem se šefu Milojeviću i direktoru Mrkeli što su mi dozvolili da preskočim Čukarički da bih prisustvovao svadbenom veselju. Imam veoma korektne odnose i sa Partizanovcima, naročito sa Ožegovićem i Vazurom koji su sjajni momci. Čestitam im od srca evropsko proleće".

PUTOVANJA

"Mirka i ja obožavamo turizam. Ove zime ćemo na Zlatibor, pa malo do Dubaija. Vodimo i Žuleta Stojkovića, biće nezaboravno. Često idemo u taj Dubai, iako ima znanto lepših i prirodnijih mesta na svetu".

HOBI

"Volim kuglanje, košarku i tenis. Najbolje mi ide Noletov sport, iako sam puno obećavao u igri pod obručima. Svojevremeno sam u akciji 'Trojkom protiv droge' šutirao šest od šest u školi, a 11 od 12 na Kalemegdanu. Tata je navijao da budem košarkaš, ali je presudila ljubav prema fudbalu. Znao sam da će na stadionu atmosfera biti vrelija nego u hali. Volim i da kuvam. Kada ste sedam godina u inostranstvu, ne možete svako veče u restoran. Majstor sam za tortu od malina, sve vrste pasta i picu. Pazite, ne sa kupovnim testom, to je lako. Sam pravim podlogu. Ako se osvoji titula, svi kod Vujadina na picu".

KUĆNI LJUBIMCI

"Ne znamo šta ćemo ni sa ovo troje dece, a kamoli sa kućnim ljubimcima. Ja sam ranije imao papagaja i zeca, sada živimo u stanu i mnogo je komplikovanije. Možda jednog dana ako se preselimo u kuću sa dvorištem".

RELIGIJA

"Nisam fanatik. Redovno idem u Crkvu i verujem u Boga kao i svaki pravoslavni hrišćanin. Prekrstim se po 50 puta tokom utakmice i neko bi pomislio da sam baš veliki vernik, ali nije tako. Zbog napornog režima treninga nisam u situaciji da ispoštujem svaki post. Tetovaže takođe nisu u koliziji sa Crkvom, a ja ih imam po celom telu. Hram Svetog Save, Zvezdin grb, Marakanu, na butini imena dece, a na listu Beogradskog pobednika i citat 'Ne veruj im sine i ponosan budi'".

FILM

"Tata se oprobao u 'Munjama', ja za sada nemam tu želju. Ne vidim potrebu da se mešam u tuđa posla. Da sam dao taj gol u Londonu, možda bi i bilo povoda da se nađem u nekoj sceni. Bar na 30 sekundi. Ovako, ne. Mirka kaže da imam talenat za glumu, iako me uvek provali kada pokušam nešto da isfoliram. Generalno, ne lažem. Omiljeni Mirkin film? Hmmm... Zatekao si me sada... Ne bih mogao da se opredelim. Više je gledam u pozorištu jer ima fantastične predstave. Gledao sam 20 puta 'Pazi s kime spavaš'. Čak sam i saigrače vodio i bili su oduševljeni njenom glumom. Na televiziji sam je prvi put video u seriji 'Ljubav, navika, panika', a posle u 'Mi nismo anđeli'. Već zamišljam sebe u koži Nikole Koja kako jurim za mojom Andrijanom. Godine lete, neću ni da trepnem, a ona će već početi da izlazi u grad. Biće tu svašta. Majko moja, biću gori od Koje".

...

Eh, kada bi vreme moglo da se zaustavi. Vujadin bi uživao u decembru iz snova. Šestog, godišnjica ovečog voleja u Londonu. Sedmog, Andrijanin rođendan i Zvezdina osveta Kelnu. Osmog, proslava Tokija.

"Kad se samo setim reakcije najbližih zbog povratka u Zvezdu. Mirki nisam smeo ni da kažem. Slagao sam je da idem u Rusiju da nešto završim i samo sam joj telefonirao sa priprema na Zlatiboru. Poslušao sam srce i nisam pogrešio. Najdraže mi je što sam oca ubedio da se vrati na stadion. Dugo nije dolazio i onda se pojavio protiv Arsenala. Naježio sam se kada sam čuo Marakanu kako skandira njegovo ime. Posle je bio protiv Rada i sada protiv Kelna. Pozivam ga na svaku sledeću i obećavam da će biti ponosan na svog sina".

Da ga je dao u Londonu, možda bi poput Džastina bio glavni Savić u familiji. Ovako, čeka se proleće. Dovoljan je plasman u osminu finala. A tamo, možda naleti i na Partizan.

"Ja već maštam o večitom derbiju, ali u polufinalu Lige Evrope".

Rečenica iz koje mnogi mogu nešto da nauče. Vuletić i Terza, među prvima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC