Doniraj kosu za dječiji osmijeh

Doniranje kose za djecu koja zbog bolesti nemaju ili su izgubila kosu u BiH je počelo prošle godine. Do sada su izradili 11 perika, ali tu nije kraj. Projekat „Moja kosa, tvoja kosa“ nastavljen je i u ovoj godini.

Ideju za projekat, vlastitim primjerom, dala je Lejla Kusturica iz Sarajeva, prijateljica Udruženja 'Srce za djecu oboljelu od raka' iz Sarajeva.

U želji da pronađe način da pomogne jednoj djevojčici iz Visokog koja boluje od trajne alopecije, Lejla je ošišala svoju dugu kosu i poslala je u Ameriku da se izradi perika u sklopu projekta 'Wigs for kids'. Nakon dosta vremena i brojnih komplikacija, perika je stigla u BiH do svoje vlasnice a sa perikom i ideja o doniranju kose i izradi perika u Bosni i Hercegovini.

„Prva kampanja doniranja kose održana je u februaru 2017. u Sarajevu i odatle je sve krenulo. Ubrzo se ušlo u pripremu i pisanje projekta i pilot fazu izrade perika. Uz podršku Vlade Švicarske, projekat je uspješno lansiran početkom oktobra 2017. godine. Cilj ovog projekta je poboljšanje emocionalnog i psihičkog zdravlja hematoonkoloških pacijenata, reintegraciju ranjivih skupina u porodicu, školu i širu zajednicu obezbjeđivanjem medicinskih perika, revitalizaciju vlasuljarskog zanata te kreiranje novih profesionalnih prilika za obučene vlasuljare“, rekla je za MONDO Nermina Ćuzović, koordinator ovog projekta.

"Najmlađa korisnica perike izrađene u okviru ovog projekta je trogodišnja Ajna, dok je najstarija osamnaestogodišnja Amina"

Radionica u kojoj 12 polaznika prolazi kroz obuku izrade perika je otvorena u novembru prošle godine i većinom je pohađaju mladi. Obuku vodi majstor-vlasuljar Jasmina Hadžić Ajanović iz Kamernog Teatra, a perike iz radionice su dostupne, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

„Što se tiče naših korisnika, u proteklih osam mjeseci, u pilot fazi i tokom početka projekta, uručili smo 11 perika, a trenutno imamo dvije u fazi izrade. Podatke o trajnoj alopeciji kod djece na nivou BiH nemamo pa ovim putem opet pozivamo roditelje djece koji imaju djecu sa trajnim gubitkom kose i treba im perika, da nam se jave“, istakla je Ćuzovićeva.

Kosu može donirati, doslovno, bilo ko. Za dječije perike kosa mora biti nefarbana, netretirana i minimalno 30 cm dužine.

„Kosa treba da je čista, suha i umotana u papirni kuhinjski ubrus, te zapakovana u ziplock kesicu na kojoj će stajati ime i kontakt donatora. Kosa za dječije perike mora biti nefarbana a za potrebe obuke za vlasuljare, što je takođe dio projekta „Moja kosa- tvoja kosa“,  primamo i kraću kosu a može biti i farbana“, izjavila je Nermina i dodala da će u toku 2018. godine biti organizovane jednodnevne kampanje doniranja kose u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Banja Luci, Zenici i Mostaru, a o tačnim terminima javnost će biti blagovremeno obavještena.

Pratite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu!

Ostale vijesti

Mondo izdvojeno