U Banjaluci otvoren Konfucijev institut

Autor:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zamjenik gradonačelnika Tjenđina Džao Haišan otvorili su danas Konfucijev institut pri Univerzitetu u Banjaluci radi unapređenja saradnje Srpske i Kine.

Dodik je istakao da je ovo važan dan za Republiku Srpsku i Univerzitet u Banjaluci. 

"Otvaranje Konfucijevog instituta dokaz je prijateljstva i uspješne saradnje Republike Srpske i Kine", rekao je Dodik. 

Ambasador Kine u BiH Čen Bo izrazila je zadovoljstvo što je otvoren Konfucijev institut u Banjaluci i zahvalila za uspješnu saradnju rukovodstvu Republike Srpske. 

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da se Republika Srpska i ovaj univerzitet pridružuju zajednici od 525 osnovanih Konfucijevih instituta u svijetu, koje pohađa devet miliona učenika i studenata. 

Dodik je izrazio zadovoljstvo povodom otvaranja Konfucijevog instituta. Na sastanku je razgovarano o saradnji Republike Srpske i Tjenđina.

Predsjednik Srpske ocijenio je da je saradnja Republike Srpske sa Kinom na izuzetno visokom nivou, posebno u oblastima energetike i infrastrukture, te da se proširuje na kulturnom i obrazovnom planu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je danas u razgovoru sa kineskom delegacijom da će otvaranje Konfucijevog instituta u Banjaluci doprinijeti približavanju Republike Srpske i Kine, kao i intenziviranju saradnje BiH i Kine.

Koncert za kraj

Simfonijski orkestar Akademije umjetnosti banjalučkog Univerziteta i Studenstka izvođačka grupa sa kineskog Tjenđin Univerziteta tehnologije i obrazovanja večeras su u Banjaluci, povodom otvaranja Konfucijevog instituta, održali gala koncert. Na repertaoru su bila djela klasične muzike i obrade tema narodne muzike i belkanta. Koncertu, koji je izazvao veliko interesovanje, prisustvovali su potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ambasador Kine u BiH Čen Bo, te delegacija Tjenđina.

Tema sastanka Crnatka i delegacije Kine, koju je predvodio zamjenik gradonačelnika Tjenđina Džao Haisan i kineski ambasador u BiH Čen Bo, bila je definisanje modaliteta čvršće saradnje sa Kinom, i to jačanjem privrednih, diplomatskih, trgovinskih i turističkih veza, kao i razmjenom studenata. 


Haisan je zahvalio Crnatku i Ministarstvu inostranih poslova BiH, koji su dali značajnu podršku uspostavljanju Konfucijevog instituta u Banjaluci, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Iz Ministarstva napominju da otvaranjem Konfucijevog instituta u Banjaluci međunarodna razmjena nastavnika i studenata, kao i realizacija naučno-tehničkih projekata sa Kinom biti nesrazmjerno lakši, što će omogućiti razmjenu kulture, tradicije i jezika.

Sastanku su prisustvovale i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Kine u BiH Čen Bo.

Na Konfucijevom institutu, koji je otvoren pri Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, studenti će moći da besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika, a najboljim polaznicima biće obezbijeđene posjete Kini, gdje će imati priliku za usavršavanje.

Osim toga, postoji mogućnost saradnje sa kineskim fakultetima i razmjena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima.

Ostale vijesti