Hrvati vraćaju Ukrajini "škart" migove!?

Autor:

Hrvatska namerava Ukrajini da vrati četiri neispravna borbena aviona MiG 21 i traži od ukrajinskog ministarstva obrane da joj isporuči četiri ispravna uz garanciju ukrajinske države, piše danas Jutarnji list.

0
A- A A+


Pozivajući se na saznanja u Ministarstvu odbrane ovaj zagrebački dnevnik navodi da je reč o avionima koje je Hrvatska kupila od Ukrajine u sklopu remonta i dokupa borbene eskadrile, a tri i po godine nakon isporuke, Hrvatsko ratno vaduhoplovstvo ih je proglasilo neispravnim i neupotrebljivim.

Ovo je, kako se navodi, konačna potvrda najveće vojne afere u istoriji Hrvatske s nabavkom vojnog naoružanja koju je upravo razotkrio Jutarnji.

Prema dostupnim informacijama, Hrvatska je platila avione oko osam miliona evra ukrajinskom zavodu Ukrspecexport.

List piše da je prošle sedmice ukrajinskom ministarstvu obrane upućena službena nota kojom hrvatsko Ministarstvo obrane predlaže ovo rešenje.

To znači da Hrvatska više nema 12, nego samo osam borbenih aviona od kojih je većina, tvrdi list, u veoma lošem stanju i HRZ jedva ima avione za obavljanje poslova dežurstva za potrebe nadzora vazdušnog prostora pod zapovedništvom NATO-a. Naime, iz remontiranih aviona i dalje curi ulje, navigacioni sistemi ne rade, a rok za obavljeni remont je istekao.

Ostale vijesti