Podgorica odala počast ubijenom dječaku

Autor:

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na Trgu nezavisnosti povodom smrti petnaestomjesečnog dječaka koji je brutalno prebijen. "Ne ćutite na nasilje", poručeno je sa skupa.

Podgorica odala počast ubijenom dječaku Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Mreža nevladinih organizacija za zaštitu djece od nasilja organizovala je večeras građansko okupljanje pod nazivom Sačuvaj život reaguj na nasilje, povodom smrti djeteta koje je  preminulo od posljedica brutalnog prebijanja.Na glavnom gradskom trgu okupilo se nekoliko stotina ljudi, a utisak je da je taj broj morao biti mnogo veći jer je ovo problem o koji se tiče svih nas.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo 'Institucije, odlučnije reagujte. Zaštitite djecu!', 'Sačuvajmo život - reagujmo!'.

Građani su na trgu zapalili svijeće i minutom ćutanja odali počast tragično preminulom dječaku.

"Nasilje stvara nasilje, ne žmurimo. Podržimo i zaštitimo žrtve i procesuirajmo i strožije nego sada kaznimo počinioce”
, poručeno je sa skupa.


Tragični događaj pokrenuo je na razmišljanje o visini kazne koja je zaprijećena za ovakav zločin, a među okupljenima bilo je i onih koju su za ponovno uvođenje smrtne kazne.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ranije danas apelovalo je na građane da u slučaju bilo kakvog saznanja o potencijalnom zanemarivanju ili nasilju nad djetetom informišu nadležne institucije. Oni su podsjetili da Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, kao najvažniji međunarodni pravni akt, propisuje da svako dijete ima pravo na život.

„Nedavni slučaj ubistva petnaestomjesečnog dječaka sve nas opominje da treba da se duboko zamislimo u kojoj su mjeri naša djeca zaista zaštićena i koliko njih uživa svoja prava“, zaključili su iz Ministarstva.

Ostale vijesti