• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko Evropljani znaju o NOVCU? Finansijska pismenost im nije na zavidnom nivou, trećina ne razumije inflaciju

Autor Dušan Volaš

Visoka inflacija, ekonomske krize, ratovi, rastuće kamate, visoke cijene nekretnina. U današnjem svijetu, finansijska pismenost postaje sve važnija vještina. A znaju li Evropljani da upravljaju svojim novcem?

 Koliko su Evropljani finansijski pismeni? Izvor: Shuterstock

Građanima Evropske unije ide dobro kada je u pitanju finansijska pismenost. Skoro polovini nedostaje razumijevanje osnovnih finansijskih koncepata, uključujući inflaciju.

Trećina Evropljana ne razumije kako funkcioniše inflacija, pokazalo je istraživanje Evrobarometra. Isto istraživanje je pokazalo da je samo 18 odsto građana EU u stanju da pokaže visok nivo finansijske pismenosti.

Prema istraživanju, 65 odsto građana EU je svjesno da u vrijeme pozitivne inflacije kupovna moć njihovog novca opada, što znači da mogu da kupe manje nego što su ranije mogli sa istom količinom novca.

Nedostatak znanja o inflaciji može se smatrati zabrinjavajućim

U oktobru 2022. godišnja inflacija u EU dostigla je nivoe koji nisu viđeni u prethodne četiri decenije. Dok su rastući troškovi života bili najhitnija briga za 93 odsto Evropljana u to vrijeme, očigledno trećina građana EU ne zna kako inflacija utiče na njihove živote.

Istraživanje Evrobarometra, sprovedeno u periodu mart-april 2023, uključivalo je pitanja o finansijskom znanju i ponašanju.

Samo oko četvrtine ispitanika (26 odsto) u EU je tačno odgovorilo na najmanje četiri od pet pitanja o finansijskom znanju. Polovina je tačno odgovorila na samo dva ili tri pitanja, dok je druga četvrtina smatrala da su pitanja posebno izazovna.

Najbolji rezultati bilježeni su u Holandiji (43 odsto), Danskoj (40 odsto), Finskoj (40 odsto) i Estoniji (39 odsto), gde oko četiri od 10 ispitanika pokazuje visok nivo finansijskog znanja.

Rumunija i Portugal su prijavile najgore rezultate.

Među četiri velike ekonomije EU, samo Njemačka je po ovom pokazatelju imala viši rezultat od prosjeka EU. Dok su rezultati Francuske i Italije bili nešto ispod prosjeka EU, ova cifra je bila primjetno niska u Španiji sa 19 odsto.

Kako inflacija funkcioniše?

Istraživanje je pokazalo da 35 odsto ljudi ne razume kako inflacija smanjuje njihovu kupovnu moć. Pitanje je bilo:

"Za godinu dana ćete dobiti poklon od 1.000 evra i tokom te godine inflacija ostaje dva odsto. Za godinu dana, sa 1.000 evra, da li ćete moći da kupite:___".

U EU je 22 odsto reklo da može kupiti isto, a sedam odsto je odgovorilo da može kupiti više nego danas. Šest odsto učesnika nije imalo odgovor.

Proporcija onih koji su tačno odgovorili na ovo pitanje ("Manje nego što biste danas mogli da kupite") bila je ispod 60 odsto na Kipru, u Portugalu, Grčkoj, Rumuniji i Italiji, dok su Finska i Estonija imale najveći udio od 84 odsto.

Drugo pitanje se odnosilo na razumijevanje proste i složene kamate:

"Zamislite da neko stavi 100 evra na štedni račun sa garantovanom kamatom od dva odsto godišnje, I ništa se više ne uplaćuje ili skida sa tog računa. Koliko bi bilo na računu nakon isteka pet godina, a poslije plaćanja kamata?".

Broj ispitanika u EU koji su tačno odgovorili na ovo pitanje ("Više od 110 evra") bio je 45 odsto. Iznenađujuće, 19 odsto je reklo da bi na računu bilo "manje od 110 evra".

Ukupna finansijska pismenost: najveća u Holandiji, najniža u Finskoj

Ukupna finansijska pismenost zasniva se na finansijskom znanju i rezultatima ponašanja. U prosjeku, širom EU, 18 odsto ispitanika daje visoku ocijenu za svoj opšti nivo finansijske pismenosti, 64 odsto srednju, a 18 odsto nisku.

Zanimljiv je slučaj Finske. Finska je imala skoro najbolji rezultat u finansijskom znanju, dok je rezultat u finansijskom ponašanjum bio najgori. To je uticalo na njihovu ukupnu ocjenu finansijske pismenosti.

Ilustracije radi, kada su učesnici upitani da li prate svoje troškove, samo 16 odsto u Finskoj je odgovorilo sa "potpuno se slaže". Ovo je jako loš rezultat jer je prosjek u EU 49 odsto.

Finski građani su takođe imali veoma niske ocene po drugim pitanjima finansijskog ponašanja.

EU radi na tome da njeni građani imaju znanje i vještine koje su im potrebne za donošenje dobrih finansijskih odluka.

(EUpravo zato)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE