Muslimani predsedniku Francuske:Gledaj svoja posla

Autor:

Vodeći predstavnik francuskih muslimana pozvao je danas francuskog predsednika Emanuela Makrona da se ne meša u organizaciju islama, druge najveće veroispovesti u Francuskoj.

Apel muslimana je usledio nekoliko dana nakon što je Makron najavio da će "reorganizovati islam u zemlji".

"Svako mora da se drži svoje uloge", rekao je Rojtersu Ahmet Ogra, predsednik Francuskog saveta za muslimansku veru (CFCM).

"Strukturisanje islama"

Francuski list je podsetio da je Makron 21. decembra 2017, tokom susreta s predstavnicima veroispovesti u Francuskoj, pokrenuo debatu osudivši "radikalizaciju svetovnosti" - što se, kako je objasnio njegov savetnik, odnosilo na sve političke partije koje koriste zakon iz 1995. u svrhe rata na poju identiteta. Predsednik Francuske je potom, 4. januara ove godine, najavio "rad na strukturiranju islama u zemlji" i muslimanima poručio: "Pomoći ću vam".

Kako je Ogra istakao, "muslimanska vera je religija i, kao takva, vodi računa o sopstvenim domaćim pitanjima, a poslednje što želite je - da vam država bude čuvar".

Ogras je Francuz turskog porekla, a od polovine 2017. nalazi se na čelu CFCM, organizacije osnovane pre 15 godina s ciljem da smanji zabrinutost zbog radikalnih propovednika i neguje domaću formu islama koji bi se bolje uklopio u tradicionalnu francusku podelu crkvenih i državnih pitanja, navodi britanska agencija.

Makron je u nedelju poručio da želi da reorganizuje islam u Francuskoj kako bi muslimansku veru uveo u mirne odnose sa državom i drugim veroispovestima, ali se i u potpunosti priključio borbi protiv fundamentalizma, sačuvavši uz to i "nacionalno jedinstvo".

"Radimo na strukturisanju islama u Francuskoj, a to želimo i da objasnimo, što je izuzetno važno", rekao je Makron u intervjuu francuskom listu "Žurnal di dimanš" (Journal du Dimanće) objavljenom u nedelju.

SVE ZA IMIDŽ: Makron novinare "izabacuje na ulicu"

Kako je francuski predsednik istakao, cilj mu je da "otkrije srž svetovnosti, mogućnost da neko veruje ili ne veruje, kako bi se sačuvalo nacionalno jedinstvo i mogućnosti posedovanja slobodne svesti".

Makron nije želeo da iznese detalje svog reformskog plana, rekavši da će to učiniti tek kada rad na predlogu bude završen.

"Moja metoda je - napredovati korak po korak", objasnio je on.