Kritično na Južnoj Moravi, ugrožene kuće!

Autor:

Južna Morava kod Đunisa je iznad granice vanredne odbrane od poplava, a zbog njenog izlivanja u tom mestu obustavljen je saobraćaj na putu Kruševac – Aleksinac – Niš i ugroženo je 25 kuća kojima je 27 ljudi.

Nivo Južne Morave na mernoj stanici Mojsinje u 12 časova iznosio je 516 centimetara, što je iznad granice vanredne odbrane od poplava, kaže načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije kruševačke Gradske uprave Dušan Todorović.

"Saobraćaj je na državnom putu Kruševac – Aleksinac – Niš obustavljen sinoć, reka trenutno na tom mestu raste četiri centimetra po satu, tako da je saobraćaj i dalje u prekidu na toj deonici", rekao je Todorović.

VOJSKA POMAŽE KOD ZAJEČARA

Pripadnici 11. pešadijskog bataljona Vojske Srbije i Komande za razvoj Timičke brigade iz Zaječara uključili su se u odbranu od poplava u tom gradu, na poziv Štaba za vanredne situacije Zaječara, saopšteno je danas.


Prema podacima nadležnih službi, na tom području poplavljeno je oko 100 hektara nebranjenog poljoprivrednog zemljišta, a voda je prodrla u većinu dvorišta domaćinstava koja se nalaze u nebranjenom području, većinu podruma, pomoćnih objekata i dve kuće, a za sada je ugroženo 25 kuća i 27 ljudi u Đunisu.

Todorović je kazao da je u Đunis juče dopremljeno 500 džakova sa peskom, da vatrogasna ekipa koju čine dva vatrogasca sa vozilom i kompletnom opremom za reagovanje, od sinoć dežura u tom selu, za slučaj da Južna Morava, usled narastajućeg vodostaja, ugrozi domaćinstva, kao i da su na terenu i komunalna policija, saobraćajna policija, hitna pomoć i ostale nadležne službe.


U pripravnosti je i 12 pripadnika specijalizovane jedinice Civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom Odeljenja za vanredne situacije Kruševac.U opštini Ćićevac se Južna Morava izlila u atarima sela Trubarevo i Mojsinje na priobalnom delu, ali ne ugrožava domaćinstva.

Zapadna Morava je kod Kruševca u podne bila na koti 109 centimetara sa tendencijom rasta i daleko je od granice redovne odbrane od poplava, vodostaj na Rasini opada, a Ribarska reka se izlila u priobalnom delu u Kaoniku i ne ugrožava domaćinstva.

Tagovi:

Ostale vijesti