Skeniranje listića i video-nadzor tokom glasanja

Autor:

Sa 28 glasova za, devet protiv i jednim suzdržanim, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojio po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

0
A- A A+
izbori, glasanje Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ovim zakonom se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora, ali i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

Kako prenosi N1 prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH došao je od grupe poslanika iz SDP-a, SBB-a i DF-a, Mirsada Mešića, Damira Bećirovića, Saše Magazinovića, Mirsada Đonlagića, Fehima Škaljića, Damira Arnauta i Denisa Bećirovića.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Predstavnički dom usvojio je zaključak da se ovaj zakonski prijedlog uputi Domu naroda na razmatranje po hitnom zakonodavnom postupku.

Centralna izborna komisija BiH propisaće procedure koje omogućuju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnog brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da CIK u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi tačan rezultat glasanja na biračkom mjestu.

UMRLI NA BIRAČKIM SPISKOVIMA

Imena 5.332 umrle osobe nalaze se na biračkim spiskovima, navodi se u informaciji koju je danas razmatrala Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. Informacija je sačinjena prema izvještajima dostavljenim iz 102 opštinske/gradske izborne komisije u BiH, a izborne komisije su uspjele da izvrše provjeru činjenice smrti.

Prema navedenoj informaciji izdvajaju se neke opštine/gradovi sa najvećim brojem umrlih osoba čija se imena nalaze u evidenciji Centralnog biračkog spiska kao što su: Vitez-699, Cazin-485, Kalesija- 474, Travnik-383, Kiseljak-236 i Gračanica-229. Iz 40 opštinskih/gradskih izbornih komisija nije stigao traženi izvještaj i istim će biti ostavljen dodatni rok da ga dostave.

Ostale vijesti