Horor: I Britanci otrovani nervnim agensom!

Autor:

Britanska policija saopštila je da je 21 osoba tražila pomoć u bolnici zbog izloženosti nervnom agensu korišćenom u napadu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.


Šef policije Viltšira saopštio je da su samo tri osobe i dalje hospitalizovane zbog izloženosti nervnom agensu.

Skripalj i njegova ćerka i dalje su u kritičnom stanju.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj (66) i njegova ćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju u nedelju na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici, u kritičnom stanju, a u bolnicu je prebačen i neimenovani policajac koji se našao na licu mesta kada su oni pronađeni.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad opisala je danas napad kao "drzak i nesmotren čin" na koji će biti "odgovoreno bez oklevanja" .

Rad je u Parlamentu izjavila da su "ogromni resursi" usmereni na nalaženje odgovornih za trovanje Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije.

"Upotreba nervnog agensa na britanskom tlu je drzak i nesmotren čin. To je bio pokušaj ubistva na najsuroviji način, na javnom mestu. Ljudi imaju pravo kada žele da znaju ko je odgovoran. Ali ako ćemo da budemo rigorozni u istrazi, moramo izbeći spekulacije, i dozvoliti policiji da obavi istragu", rekla je Rad.

Taj slučaj je podsetio na ubistvo Aleksandra Litvinjenka, takođe bivšeg ruskog obaveštajca koji je 2006. u Londonu otrovan radioaktivnim polonijumom-210.

Prošle godine je polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Maleziji ubijen zabranjenim nervnim agensom VX.

Ruski špijun kritično! Evo čime je otrovan


Skripal i njegova ćerka su u teškom, ali stabilnom stanju, navela je ministarka Rad, kao i policajac koji im je prvi došao u pomoć.

Policija je odbila da nagađa ko bi mogao biti napadač.

Ruska vlada je odbacila bilo kakvu umešanost u pokušaj ubistva Skripala (66), nekadašnjeg obaveštajca koji je oslobođen u razmeni dok je u Rusiji izdržavao zatvorsku kaznu zbog špijunaže u korist Velike Britanije.

Amber Rad je rekla da će "vlada delati bez oklevanja kada se činjenice razjasne".

Otrov koji se retko koristi je pažnju skrenuo na mogućnost da je umešana neka država.

Ekspert za hemijsko oružje Ričard Gatri je rekao da izgleda da je to što je ubistvo pokušano na javnom mestu, "izraz moći", s ciljem da se "pošalje poruka".


Prema Gatriju, Rusija je "očigledni kandidat" ali je prerano da se to i zaključi jer "moguće je postoji neko ko želi da izgleda da je u pitanju Rusija".

Nervni agensi su hemikalije koje ometaju poruke koje nervi šalju organima. Mogu biti u gasovitom ili tečnom stanju i uzrokuju simptome poput povraćanja, gubitka daha, paralize i veoma često smrti.

Skripal je bio pukovnik u ruskoj Vojnoj obaveštajnoj službi (GRU), a 2006. je osuđen za špijunažu. Oslobođen je 2010, u okviru medijski veoma praćene razmene u kojoj su SAD pristale da oslobode 10 ipadnika ruske "spavačke ćelije" špijuna, otkrivene u SAD, u zamenu za četiri Rusa osuđena zbog špijunaže u korist Zapada.

Ostale vijesti