Uskoro veliki priliv migranata u BiH?

Autor:

Prema saznanjima bezbjednosnih službi u narednih petnaestak dana može se očekivati da će više od 1.000 osoba pokušati preći granice BiH. Veći broj ilegalnih migracija očekuje se na proljeće.

1
A- A A+

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić objasnio je za Klix.ba da je u odnosu na protekli period, naročito protekla dva i po mjeseca, realno očekivati povećanje ilegalnih migracija.

"Ono što znamo zahvaljujući drugim agencijama, prvenstveno Evropolu, u Grčkoj uvijek ima između 50 i 60 hiljada migranata. Od četiri podrute za koje mi znamo da postoje, iz pravca Grčke, tri podrute se kreću prema Bosni i Hercegovini", upozorio je Ujić.

U Višegradu pronađena 42 migranta (FOTO)

On je objasnio da jedna podruta nije problematična, što ide preko Albanije i Crne Gore prema Bosni i Hercegovini, i da u posljednjih 15 dana nije bilo masovnijeg priliva u istočnu Hercegovinu.

Međutim, zabrinjavaju ih migranti iz Srbije preko Višegrada i iz Srbije preko Rudog i Čajniča.

"Zabrinjavaju nas migranti dijelom iz Crne Gore, a dijelom iz Srbije. To znači da je riječ o dvjema podrutama. Treća podruta je trenutno iskontrolisana, u dijelu od Zvornika do Bijeljine, preko Drine. Tu je najlakše Graničnoj policiji da to iskontroliše. Ona je trenutno iskonrolisana", kazao je Ujić.

Naveo je da je najveći priliv koji imaju u posljednjih 10 dana iz pravca Višegrada.

"Granična policija je odbila ulazak velikih grupa migranata. Riječ je o blizu stotinu ljudi u posljednjih sedam dana. I ono što smo mi vratili putem readmisije. Mi smo već vratili iz tog dijela više od 150 osoba, a imamo priliv više od 300 osoba u posljednjih sedam dana. I ono što znamo da je sigurno, i što se bojimo dolaskom ljepših dana, više od 1.000 osoba će pokušati u narednih 15 dana ući u Bosnu i Hercegovinu. To su naša operativna saznanja", upozorio je Ujić.

Direktor Službe za poslove sa strancima podsjetio je kako Graničnoj policiji fali 570 ljudi, a Službi za poslove sa strancima 70-80, ali napominjući da im je prioritet 20 novih zaposlenika u ovom trenutku.

"Nama je prioritet dvadesetak ljudi, da ih možemo staviti na raspolaganje. Srećom, mi još uvijek u ovoj fazi držimo migracije pod kontrolom. U slučaju masovnijeg priliva to ne bi bilo tako. Da ne spominjem smještajne kapacitete. Oni su uvijek na ivici. Mi u ovom prilivu još uvijek upravljamo migracijama", kazao je Ujić.

Dodao je da migranti ilegalno prelaze granice uglavnom u neposrednoj blizini graničnih prelaza.

"To još uvijek kontroliše Granična policija, ali ne zadugo. Zato govorim o nedostacima kapaciteta i boljem pokrivanju granice", kategoričan je Ujić.

Opširnije čitajte OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti