Putin: Sad imamo moderno oružje, nećemo u trku

Autor:

Ruski predsednik Vladimir Putin izrekao je danas neke smernice svog novog šestogodišnjeg mandata na čelu zemlje. Na "dnevnom redu" pitanje naoružavanja ali i plate običnih građana.

0
A- A A+

 Posle jučerašnjih izbora na kojima je osvojio skoro 77 odsto glasova, Putin je rekao da će se usredsrediti na rast životnog standarda, poboljšanje zdravstvene zaštite i rešavanje drugih društvenih pitanja, preneo je Asošejted pres.

Ali, pre svega, na spoljnopolitičkom planu Putin je istakao da će Rusija nastojati da razvija konstruktivne odnose s drugim zemljama i da se neće upuštati u trku u naoružanju.

Pristojna plata za rad

Ruski predsednik je rekao da treba ukloniti neravnotežu između siromašnih o bogatih i smanjiti broj ljudi koji živi ispod granice siromaštva. "U Rusiji ne bi smelo da bude situacija kada zaposlena osoba dobija potpuno neprikladnu platu", rekao je Putin.

 "Nemamo nameru da ubrzavamo nekakvu trku u naoružanju i, upravo suprotno, razvijaćemo konstruktivne odnose sa svim zemljama uz svetu", rekao je Putin.

Putin: Od ove nuklearne bombe nema odbrane! VIDEO

On je rekao da ne zavisi sve od Rusije i dodao da će njegova zemlja dati sve od sebe da sve sporove s partnerima reši političkim i diplomatskim sredstvima, uz očuvanje svojih nacionalnih interesa.

Putin je rekao da će Rusija smanjiti izdvajanja na odbranu ove i sledeće godine, pošto je prethodnih godina dovoljno potrošila za stvaranje novog oružja. On je dodao da treba "završiti neke stvari", ali da to neće uključiti velike troškove.

Putin je pozvao svoje političke rivale u Rusiji da uspostave dijalog koji bi uzeo u obzir sve pozitivne momente i da udruže napore za dobrobit zemlje, preneo je Tass.

"Najvažnija stvar je da bi trebalo da imamo priliku da udružimo napore u budućnosti da radimo konstruktivno u korist zemlje", rekao je Putin na sastanku s njegovim protivkandidatima na upravo završenim izborima.

On je izrazio nadu da će učesnici sastanka moći da razgovaraju o predizbornoj kampanji i da mere, koje treba preuzeti, treba da osiguraju da "svi pozitivni momenti, a bilo je priličnom, budu uzeti u obzir u budućem praktičnom radu izvršne i zakonodavne vlasti".

Ostale vijesti