• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Topić debitovao, Zvezdi pobeda i prvo mesto!

Autor mondo.rs

Na debiju novog trenera, u meču koji je imao veliku takmičarsku važnost, Crvena zvezda uspela je da pobedi razlikom koja je vraća na prvo mesto.

 Topić debitovao, Zvezdi pobeda i prvo mesto! Izvor: MN PRESS

I pobeda i prvo mesto na debiju!

Neplanirano promovisan u trenera Crvene zvezde u finišu sezone 2017/18, nekadašnji as crveno-belih i reprezentacije Jugoslavije, Milenko Topić, debitovao je ove srede u "Pioniru" u utakmici koja, ujedno, predstavljala i borbu za prvo mesto pred četvrfinale plej-ofa.

U tom smislu, meč je rešen u poslednjim sekundama...

Crvena zvezda - Borac 84:74 (20:18, 20:20, 21:18, 23:18), nakon čega oba tima imaju skor 6-2, što znači da će Beograđani biti bolje plasirani ako egal na tabeli Grupe A bude važio i posle preostale dve utakmice.

Zvezda do početka plej-ofa gostuje Zlatiboru i dočekuje Tamiš, Borac igra sa Megom u Čačku, pa će u goste Mladosti.

Jedan od razloga za smenu Dušana Alimpijevića bio je i poraz šampiona od večerašnjeg rivala, koji je 24. aprila u Čačku pobedio rezultatom 70:63 i stekao prednost koju je branio u derbiju 8. kola Superlige.

Iako je Miloš Dimić mogao trojkom iz ugla, na šest sekundi do kraja, da smanji na potencijalnih 84:77, to ne bi bilo dovoljno utoliko što pravila FIBA (koja se primenjuju u KLS i Superligi) kažu da bi tada prednost imala ekipa koja je u svojoj pobedi postigla veći broj poena.

Bilo kako bilo, trojka večeras odličnog Ognjena Dobrića za 76:64 na 2:26 do kraja nije "ubila" neizvesnost u ovom meču, naprotiv... Ona je trajala do poslednjeg napada na utakmici u kojoj je "nevidljivi" Džejms Feldin, koji je serijom promašaja i neadekvatnih poteza provocirao i zvižduke tokom prvog poluvremena, pogodio sva četiri penala u 40. minutu i održao svoj tim na bezbednoj udaljenosti u odnosu na borbene momke trenera Jovice Arsića.

Sve ovo, očigledno, nije motivisalo zvezdaše da se okupe u većem broju u Dvorani "Aleksandar Nikolić", čije su tribine ostale prilično prazne.

Na osnovu rezultata moglo bi se reći da je uspela "šok terapija" za koju su se posle poraza od Mege odlučili predsednik kluba Nebojša Čović i njegovi saradnici.

Međutim, tok meča sa dobro treniranom i vođenom ekipom Borca, u kojoj dovoljan broj igrača zna šta može, šta ne može i šta se od njih očekuje, ukazao je na to da smena Alimpijevića nije baš sve igrače šokirala na željeni način i da Topića čeka mnogo posla u jako malo preostalog vremena.

Ove večeri, imao je Dejana Davidovca u prvom, Ognjena Dobrića u drugom poluvremenu, Alena Omića u poslednjih pet minuta, a Feldina u poslednjih 60 sekundi što se uz još jedan izostanak povređenih Nemanje Dangubića i Pera Antića ispostavilo kao dovoljno za "duplu" pobedu nad Arsićevim sastavom.

Da su i u napetom finišu igrali raznovrsno kao u prvom poluvremenu i jednom delu treće četvrtine, gde su pojednako rešavali trojkama, pik-en-popom, pik-en-rolom i klasičnim "građenjem" pod košem, gosti bi se možda u Čačak vratili kao prvoplasirani na tabeli bilo da se to odnosilo na ukupan skor ili samo koš-razliku u dva meča sa šampionom.

Ipak, kao i u polufinalnoj utakmici preliminarnog Fajnal for turnira ABA 2 lige, gde su popustili pod pritiskom i izgubili od Krke u sred Čačka, košarkaši Borca izabrali su nekoliko neadekvatnih rešenja u najvažnijim napadima i, pritom, dozvolili rivalu na poene iz "popravnog" koje im je mahom donosio Omić.

Grupa A

Rezultati 8. kola:

Crvena zvezda - Borac 84:74 (20:18, 20:20, 21:18, 23:18)

Mladost - Mega 67:125 (17:26, 19:38, 9:30, 22:31)
/Svilar 13, 9 izg, Pažin 11, 6 sk - Mišković 24, Marjanović 17, Cerovina 17, 6 as/

Tamiš - Zlatibor 83:89 (27:24, 21:23, 21:26, 14:16)
/Smiljanić 20, 9 sk, Ilić 15, 7 sk, Knežević 15, 7 sk - Papić 24, 6 sk, Riznić 13, 7 sk/

Tabela: Crvena zvezda 6-2, Borac 6-2, Mega 5-3, Zlatibor 4-4, Tamiš 2-6, Mladost 1-7.



Iz minuta u minut:

četvrta četvrtina

KRAJ!

84:74 (40. minut) - Feldin ne greši sa linije penala i vraća deset razlike Zvezdi.

82:72 (40. minut) - Nije gotovo! Janković je napravio nepotreban faul nad Đokovićem pri njegovom "step bek" šutu za tri poena, a plej Borca ovog puta ubacio sva tri penala za osam razlike na 27 sekundi pre kraja. Feldin je fauliran i rutinski pogodio obe penala.

80:69 (40. minut) - Čačani nisu uhvatili loptu posle promašaja Čovića, Janković jeste i poentirao je na 36 sekundi do kraja.

78:69 (39. minut) - Đoković preko ruke, a onda i kontra na promašaj Davidovca za tri i trojka Radulovića za "minus 9" odnosno "minus 2".

76:64 (38. minut) - Dobrić, opet trojka, opet preko ruke! Ovo je bio 17. poen Zvezdinog levorukog šutera, koji je ovim košem rešio pitanje pobednika, mada ostaje dilema da li će Zvezda sačuvati i potrebnih osam poena prednosti za prvo mesto...

73:64 (38. minut) - Todorović je prekinuo seriju domaćina, Topić odmah pozvao tajm-aut, ali njegov tim nije izveo nacrtanu akciju pa je Dimić jednim ubačenim penalom umanjio razliku za samo poen.

73:60 (38. minut) - Tajm-aut nije promenio ništa! Feldin je odigrao odlično dva na dva sa Omićem, Todorović posle trojke promašio i pokušaj igre leđima protiv Omića, a na drugoj strani Feldin pogodio prvi šut na meču i dodao još dva poena za seriju 12:0...

69:60 (37. minut) - Borbeni Omić sakupio je četvrti ofanzivni skok i ovog puta pogodio oba penala, nakon čega je Stojadinović promašio još jednu otvorenu trojku, a Dobrić na drugoj strani pogodio iz ugla, preko ruke, nateravši Arsića da zatraći hitan razgovor sa ekipom na klupi. Serija domaćina za razliku koja donosi i prvo mesto na 4:30 do kraja (serija 8:0).

64:60 (36. minut) - Reprezentativni plej, Đoković, posle dva promašena penala u trećoj, promašio je i sva tri nakon što je bio fauliran u šutu za tri poena, ali je imao sreće da je Zvezda odgovorila traljavim napadom i promašajem koji je nekako pokupio Omić i ubacio samo jedan penal. Topić je potom zatražio tajm-aut, a kada je igra nastavljena Đoković i Feldin su zabeležili nove promašaje iz igre.

63:60 (34. minut) - Pokušavala je, pokušavala i uspela Zvezda da izgradi akciju za Omića, koji je potom bez problema poentirao u duelu sa osetno fizički slabijim Prljom.

61:60 (33. minut) - Todorović je promašio prvu, Čović bacio drugi "air ball" na meču, a Dimić pogodio trojku na pas Đokovića, nakon čega Dobrić nije odgovorio na drugoj strani, a Čović izgubio još jednu loptu i, brzo potom, morao da faulira Kutlešića koji je zgrabio loptu na promašaj Dimića. Sve ovo dogodilo se za minut i po.

treća četvrtina

61:56 (30. minut) - "Izašla" je trojka Dobrića iz obruča, dok je halom "zvonila" sirena, a Crvena zvezda pokušavala kontrom da kazni loš napad Borca i, pre toga, dva promašena Đokovićeva penala. Bila je ovo tvrda, spora, rastrzana četvrtina, u kojoj su ekipe tek povremeno prikazivale organizovanu košarku. Pojedinačno, najdominantniji je bio Todorović sa kojim unutrašnja linija crveno-belih nije znala šta da radi.

59:56 (30. minut) - Ročesti je vezao dva koša u nizu po ulasku sa klupe, ali saigrači i on nisu na drugoj strani imali rešenja za lepe napade Borca i poene Stojanovića i Todorovića. Osetna je uveliko nervoza kod navijača Crvene zvezde.

53:52 (28. minut) - Tajm-aut Topića posle predavanja Đokovića i Todorovića u igri dva na dva. Pik-en-pop za treću trojku Borčevog centra iz isto toliko pokušaja, pa pik-en-rol za njegove lagane poene na asistenciju Đokovića. U međuvremenu, Čović je promašio sa poludistance, a Crvena zvezda morala da "seče" seriju gostiju minutom pauze.

52:47 (26. minut) - Čović! Koš i faul, uz pogođeno slobodno bacanje. Plej domaćih presekao je seriju gostiju nakon čega je Topić pružio očajnom Feldinu još jednu šansu. U narednom napadu, Jovanović je prikucao uz faul i takođe poentirao iz dodatnog bacanja. Mini-serija domaćina od 6:2.

46:45 (25. minut) - Promašaj, greška, faul u napadu, promašaj, loše dodavanje... i tek poneki poen, kao onaj Prlje posle lepo odigranog "pika" za "minus 1".

Prvo poluvreme: Rezervisti Davidovac (14) i Dobrić (9) postigli su 13 poena više od startne petorke u kojoj je Ročesti stigao do osam, prilično rano, Omić dodao dva, a Lazić, Janković i Feldin (0/4 iz igre) ostali bez poena. Davidovac je šutirao 6/6 iz igre u prvom poluvremenu, Dobrić 4/6. S druge strane, Arsić je od rezerviste Todorovića dobio deset poena (4/5) i tri skoka, starteri Dimić i Čarapić postigli su po sedam, a Balaban pet. Plejmejkeri Borca, Radulović i Đoković imaju zajedno dva poena.

druga četvrtina

40:38 (20. minut) - Trojkom Todorovića o tablu i potom traljavim napadom Crvene zvezde preko Feldina, koji nije izgradio poziciju za šut pa "uvalio kosku" Laziću dok je vreme isticalo, završeno je prvo poluvreme posle kog timove deli jedan koš, odnosno dva poena.

38:35 (19. minut) - Oba penala promašio je Feldin i zaslužio sporadične zvižduke nakon što je Arsić iskoristio minut odmora, iako je njegov tim pre toga preko Stojadinovića i Dimića smanjio na "minus 5". Kada je Feldin faulirao Čarapića, a ovaj ubacio oba penala, Borac je prišao na tri razlike pred poslednjih 60 sekundi.

36:27 (17. minut) - Posle nekoliko rastrzanih akcija na obe strane, Davidovac je spustio trojku u dno mrežice u finišu neizgrađene akcije i preko ruke. Doneo je sa klupe već 14 poena.

33:27 (16. minut) - Trojka Ročestija, trojka Davidovca, nova kontra i zakucavanje Davidovca... Razigrala se Crvena zvezda koja bi vodila i ubedljivije da nije bilo poena Balabana na drugoj strani.

20:18 (10. minut) - Odličan tajm-aut Topića, nakon kog je Zvezda rešila presing Borca i poentirala preko Davidovca, a potom iz kontre na promašaj Pešakovića poentirala preko Dobrića, uz sirenu. Asistencije u ta dva napada zabeležile su novajlije, Radanov i Čović.

25:22 (13. minut) - Ovacije Davidovcu i Dobriću za "alej ap" akciju posle još jedne ukradene lopte, ali je Borac uzvratio već posle desetak sekundi i brze akcije Marinovića i Todorovića.

23:18 (12. minut) - Sada Arsić mora da "seče" posle trojke Dobrića, koji je osetio da će pogoditi i digao se na šut u ranoj fazi napada. Dobrić ima sedam poena, bez promašaja iz igre, uz četiri skoka i jednu ukradenu loptu.

prva četvrtina

Izvor: MN PRESS



16:18 (10. minut) - Arsić je izveo svoju nisku petorku, Todorović izvukao Lesora iz reketa i ubacio trojku preko njega, a Topić zatražio tajm-aut na 38 sekundi do kraja četvrtine.

16:13 (9. minut) - Davidovac! Ukradena lopta, pa kucanje za njegov četvrti, a šesti poen domaćina iz tranzicije.

12:10 (7. minut) - Na Ročestijeve poene nadovezao se Dobrić sa četiri u nizu, tako da crveno-beli prvi put vode. Gosti su četiri minuta bez poena.

7:10 (6. minut) - Uz pet poena Ročestija, koji je jedini argesivno napadao obruč Borca, Crvena zvezda uspela je da se približi sredinom četvrtine.

2:10 (4. minut) - Nervoza može da se "seče" u vrućem "Pioniru", gde su gosti preko Čarapića, Dimića i Balabana rano stekli osetnu prednost. Za četiri minuta igre samo je Ročesti kod domaćih uspeo da ubaci loptu u koš.

17.56 - Pročitajte šta je pred meč sa Čačanima rekao novi trener, Topić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC