Crveni krst Banjaluka: Ako migranti dođu...

U BiH se trenutno nalazi između 1.500 i 2.000 migranata, a dok institucije ne smisle neko rješenje, daleko najviše posla oko migranata imaju organizacije Crvenog krsta u Sarajevu i Bihaću.

0
A- A A+
crveni krst, javna kuhinja, javne kuhinje, kuhinja, obrok, kazan, hrana, socijala Foto: MONDO/Dušan Volaš

U Banjaluci za sada nema migranata, ali ima u susjednoj Gradišci gdje su sinoć pronađena tri ilegalna migranta iz Libije i jedan iz Sirije. U Crvenom krstu u najvećem gradu Srpske kažu da za sada nemaju pripremljena materijalna sredstva za eventualnu pomoć migrantima.

''Crveni krst nema sigurne izvore prihoda i u rezervama nema ništa. Mi uvijek djelujemo u skladu sa našom misijom kad su vanredne situacije u pitanju. Ono što nam se nabavi i kupi i donese, mi ćemo distribuirati i odraditi svoj dio posla, ali mi niti imamo sredstva niti od budžeta sada dobijamo nešto za te namjene . Znači, nemamo dok nam se ne donese", kaže Željkica Ilić, sekretar banjalučkog Crvenog krsta.

Za razliku od materijalnih sredstava, Crveni krst nikada nema problema sa brojem humanitaraca koji su spremni da izađu u susret svima kojima je pomoć potrebna.

"Volonteri nikada nisu sporni kada je Crveni krst u pitanju", dodala je Ilićeva.

U Bihaću gdje trenutno boravi nekoliko stotina migranata sa Bliskog istoka Crveni krst ima pune ruke posla. Ova organizacija je nekadašnji đački dom pretvorila i privremeni prihvatni centar kako bi se mogla pružiti pomoć migrantima koji dolaze. Crveni krst im osigurava hranu, dnevni smještaj i prvu medicinsku pomoć.

Na banjalučkoj autobuskoj stanici u kratkoj izjavi su nam rekli da nisu zabilježili dolaske migranata autobuskim linijama iz Sarajeva ili drugih gradova.

 Vlada Republike Srpske je juče vanredno zasjedala i zaključila da na prostoru RS nema uslova za prihvat migranata te da će da sa lokalnim zajednicama i republičkiom službama obezbijedito potrebnu logistiku za transport i tranzit migranata koji dolaze na teritoriju Srpske.

Predsjednica Vlade, Željka Cvijanović, rekla je neke informacije govore da će između 50.000 i 120.000 migranata u narednim mjesecima pokušati da uđu u BiH.

U BiH je u prvih deset dana maja dnevno ulazilo između 80 i 120 migranata i oni su smješteni na području Sarajeva i Bihaća. Direktor Službe za poslove sa strancimaj Slobodan Ujićj izjavio je ranije da BiH nema dovoljno kapaciteta da smjesti migrante, ako budu stizali u većem broju. Prema podacima Službe za poslove sa strancima, od početka godine u BiH je ušlo 3.449 migranata, ali ne postoje precizni podaci koliko je njih već otišlo prema zemljama EU.

U Međunarodnoj organizaciji za migracije u BiH barataju sa informacijama o mogućih 250 do 350 dolazaka svake sedmice i tako do kraja ljeta.

Portparol UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Neven Crvenković upozorio je da migracije, čiji je talas zahvatio i BiH, nisu još poprimile oblik prave krize, ali situacija može postati kritična ako se ne donesu odgovarajuća rješenja.

Ostale vijesti