'Đurđevdanci' – talenti koji su se vinuli visoko

Autor:

Dvadeset peti međunarodni Đurđevdanski festival dječije pjesme Banjaluka 2018, u organizaciji RTRS-a, završen je proteklog vikenda.

0
A- A A+

Foto: m:tel

 U svojih četvrt vijeka postojanja takmičenje za najljepšu dječiju pjesmu bilo je polazna tačka za uspješne muzičke karijere nekadašnjih učesnika.

U protekloj deceniji na TV ekranima veliku popularnost i gledanost su stekli razni rijaliti formati koji u potrazi za muzičkim talentima, gotovo preko noći „male“ učesnike pretvaraju u „velike“ zvijezde. Ipak, Đurđevdanski festival je bio i ostao jedan od svijetlih primjera dječijeg takmičenja, koji je u protekle dvije i po decenije svojim pozitivnim vrijednostima dao ogroman doprinos u zdravom razvoju, stasavanju i afirmaciji mladih talenata. Dokaz je tome i podrška koju ovaj festival uživa već godinama unazad, između ostalog i od velikih društveno odgovornih kompanija, poput kompanije m:tel. 

Uz najpoznatiji festival dječije pjesme u regionu odrastale su generacije, a Đurđevdanski festival kao praznik dječije pjesme bio je šansa za mnoge mlade talente koji su nastavili da se bave muzikom, bilo kao izvođači, autori ili muzički pedagozi.

Među bivšim „Đurđevdancima“ je Sara Spasojević, koja trenutno studira na prestižnom američkom fakultetu Berklee College of Music u Bostonu. Pored muzike, studira i produkciju, a njeno muzičko obrazovanje, osim pjevanja, uključuje klavir koji svira od svoje četvrte godine, da bi kasnije počela svirati i gitaru, bubnjeve i saksofon.

Foto: m:tel

Jovana Raljić iza sebe ima veliki broj koncerata širom Evrope i zasluženo nosi epitet prve violine Banjalučke filharmonije. Jovana ima i uspješnu pjevačku karijeru, a trenutno studira na muzičkoj akademiji u Beču.

U poznate nekadašnje učesnike, koji su nakon pojavljivanja na festivalu „zasijali“ na evropskom muzičkom nebu, ubraja se Marija Šestić, predstavnica Bosne i Hercegovine na Eurosongu 2007. godine, koja danas radi kao profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Da muzika na najbolji način povezuje meridijane govori činjenica da je festival međunarodnog karaktera, te da svake godine u Banjaluku privlači talentovane dječake i djevojčice iz Evrope i cijeloga svijeta. Đurđevdanski festival kao jedinstveni muzički događaj na ovim prostorima, ugostio je takmičare iz Evrope, ali i cijeloga svijeta. Upravo je bina u banjalučkoj dvorani „Borik“ bila prva odskočna daska za Alinu Eremiu, koja je rođena u Rumuniji, a danas je jedna od najpoznatijih pjevačica u svojoj zemlji.

Među najpoznatijiim festivalskim takmičarima, koji su uspješno nastavili da se bave muzikom, a svojim talentom prešli granice Republike Srpske i ostvarili zavidnu muzičku karijeru u regionu su Lukijan i Kristina Ivanović.

Pojedini nastupi učesnika prvih festivala se i danas pamte, a među njima je „Mali princ“, Severin Šugić, kog je životni put odveo u Austriju gdje se danas uspješno bavi DJ-ingom.

Publika se i danas rado sjeća Stefana Nikića, pobjednika prvog Đurđevdanskog festivala u Banjaluci, koji danas nastupa kao klavijaturista benda Balkan Express. Uporedo sa muzičkom karijerom, Stefan radi u osnovnoj školi, gdje obrazuje neke nove talente koji čekaju svoju šansu na jednom od narednih izdanja najdugovječnijeg dječijeg festivala u regionu.

Ostale vijesti