Pod minama oko 57.000 hektara šuma u Srpskoj

Autor:

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i "Šume Republike Srpske" da obezbijede nabavku mašine i opreme za deminiranje šuma i šumskog zemljišta.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO arhiva Ilustracija


Portparol Ministarstva Aleksandar Macanović izjavio je Srni da je opravdana nabavka mašine i opreme za deminiranje, ukupne procjenjene vrijednosti oko 452.000 KM, navodeći da se oko 57.500 hektara šuma i šumskog zemljišta u Srpskoj vode kao površine pod minama, što je veliki problem za održivo gazdovanje i upravljanje šumama.

"Minirane površine identifikovane su na 19 od 26 šumskoprivrednih područja Srpske. Najveće površine pod minama vode se u šumskim gazdinstvima: `Zelengora` u Kalinoviku (8.555 hektara), `Vučevica` u Čajniču (8.045 hektara), `Sjemeć` u Rogatici (7.137 hektara), `Visočnik` u Han Pijesku (5.271 hektar), te `Treskavica` u Trnovu (4.171 hektar)", precizirao je Macanović.

On je napomenuo da se u pojedinim šumskim gazdinstvima pod minama nalaze male površine čijim deminiranjem bi bio moguć pristup cijelim slivovima i kompleksima šuma i uključivanje u redovno gazdovanje, kao i pristup velikoj količini sječive drvne mase koja nedostaje domaćim drvoprerađivačima.

"Očuvanje stabilnosti i unapređenje šumskih ekosistema, zaštita biološke raznolikosti i strogo poštivanje principa održivog gazdovanja i upravljanja šumama i šumskim zemljištem, zahtijeva od svih zainteresovanih strana u Srpskoj sprovođenje aktivnosti na uklanjanju mina i minsko-eksplozivnih sredstava", naveo je Macanović.

U informaciji Ministarstva o površinama šuma i šumskog zemljišta pod minsko-eksplozivnim sredstvima iz proteklog rata navodi se da je uključivanje miniranih područja u redovno gazdovanje jedan od strateških ciljeva definisan Strategijom razvoja šumarstva Republike Srpske.

Ostale vijesti