• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bertomeu: Zvezda u Evrokupu, Partizan - videćemo!

Autor mondo.rs

Predsednik Evrolige veruje da će Budućnost ispuniti sve uslove za nastup u tom takmičenju. Klubovi ABA lige narednih godina treba da traže put do elite kroz Evrokup, koji će imati veću prohodnost.

 Djordi-Bertomeu-o-KK-Crvena-zvezda-i-KK-Partizan-u-Evrokupu Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda i Partizan u sezoni 2013/14 su prvi i poslednji put istovremeno bili učesnici Evrolige, a na jesen bi mogli zajedno da predstavljaju Srbiju i ABA ligu u Evrokupu. Isto tako, prilično je sigurno da Srbija posle mnogo godina neće imati evroligaša.

Predsednik i izvršni direktor Evrolige, Đordi Bertomeu, u nedelju je priredio tradicionalni "Fajnal for" susret sa novinarima odabranih medija, kome je prisustvovao i MONDO.

Tom prilikom je više od 90 minuta odgovarao na pitanja novinara, od kojih se jedno odnosilo na "evrostatus" klubova ABA lige u narednoj sezoni.

"Moja prognoza je da će Budućnost ispuniti sve postavljene uslove, koji se tiču rekonstrukcije dvorane, finansija i unutrašnje strukture kluba. Imali smo nekoliko kvalitetnih sastanaka sa njima, oni vredno rade i ako sve bude u redu, kako očekujemo da bude, oni će igrati Evroligu, a Crvena zvezda Evrokup, u skladu sa njenim plasmanom u ABA ligi".

Pravo nastupa u Evrokupu iz regiona su sportskim rezultatom izborili još Cedevita i Mornar, dok se Partizan kandidovao za jednu od dve specijalne pozivnice.

Bertomeu nije mogao da se izjasni kakve su šanse crno-belih da dobiju "vajld kard".

"Učesnici Evrokupa dobijaju se po plasmanu u domaćim ligama, a trenutno je skoro svuda u toku plej-of, ili će uskoro početi. Shodno tome, ne možemo da kažemo koliko će biti praznih mesta, jer skoro svake sezone ima klubova koji steknu pravo učešća plasmanom, ali ne ispunjavaju druge standarde da igraju".

"Kada sve lige budu gotove, polovinom juna, verujemo da će biti jasnije sa koliko pozivnica raspolažemo i koji klubovi bi mogli da ih dobiju. Nema dileme da je Partizan u krugu kandidata. Ali, razgovarati o tome sada, bilo bi prerano".

Glavni operativac Evrolige Ed Skot dodao je da će predregistracija klubova za Evroligu i Evrokup trajati do kraja maja, a na sastancima uprava dva takmičenja će sredinom juna biti razmotrene sve prijave. Spisak učesnika biće zaključen 6. jula.

Prostor bivše SFR Jugoslavije, koji obuhvata šest zemalja, svojevremeno je imao tri garantovana mesta u Evroligi (prvo su išli šampioni, a onda najuspešniji klubovi Srbije, Hrvatske i Slovenije u svim takmičenjima). Zatim je ABA liga davala dva tima, a sada samo jedan.

"To je istina, ali istina je da su i drugi regioni gubili mesta. Italija je imala četiri tima u Evroligi, a sada ima jedan, Grčka je imala četiri, sada ima dva. To je odraz evolucije košarke u tim zemljama, a naši potezi bili su samo reakcija na novu realnost. Tokom ekonomske krize u Evropi, neke zemlje su mogle da ponude više od drugih i neki klubovi su mogli da ponude više od drugih. Tačno je da smo izgubili velike brendove sa ovih prostora, kao što su Cibona, Partizan i Olimpija, koji su i dalje prisutni, ali nisu više na nivou na kome su bili. Ako se taj trend promeni, uvek smo spremni da razmotrimo njihovu poziciju", prokomentarisao je Đordi Bertomeu.

On je stavio do znanja da kvota ABA lige u perspektivi neće biti uvećana, ali da će biti više mogućnosti za plasman u Evroligu na osnovu uspeha u Evrokupu, odakle poslednjih godina samo šampion ide u elitu.

"Evolucija Evrolige u narednih pet do sedam godina više će se bazirati na dugoročnim licencama i povećanju broja klubova koji će iz Evrokupa ulaziti u Evroligu, a manje na plasmanu u domaćim ligama. Mislim da je put u Evroligu kroz Evrokup, budućnost klubova sa ovih prostora".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC