U Banjaluci ima 189.617 birača

Autor:

Predsjednik Gradske izborne komisije Banjaluka Nada Batinar izjavila je da birači do 8. jula mogu da provjere svoje podatke uvidom u izvod iz privremenog biračkog spiska u sjedištu mjesne zajednice kojoj pripadaju.

0
A- A A+
izbori, glasanje Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ona je rekla da biraći eventualne greške mogu da prijave Centru za birački spisak.

Batinareva je napomenula da su izvodi stavljeni građanima na uvid od subote, 9. juna, i to u sjedištima 57 mjesnih zajednica na području Banjaluke, te u Centru za birački spisak koji se nalazi u kancelariji broj 15 u Upravi grada.

"Izvodi obuhvataju podatke iz kategorije redovnih birača, te na njima nema podataka o licima koja još imaju status raseljenog. Ovi birači treba da do 24. jula lično dođu u Centar za birački spisak i izaberu opciju glasanja. Ako to ne učine, ostaće im posljednja odabrana opcija", rekla je Batinareva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da je, prema Izvodu iz privremenog biračkog spiska za opšte izbore 2018. godine, na spisku za osnovnu izbornu jedinicu 034 B - grad Banjaluka ukupno 189.617 birača.

"Banjaluka je osnovna izborna jedinica u kojoj u kontinuitetu bilježimo rast biračkog tijela, što nalaže niz drugih aktivnosti, kao što je formiranje određenog broja biračkih mjesta",napomenula je Batinareva.

Ona je istakla značaj aktivnosti Komisije ručne dodjele biračkog mjesta biraču za područja gdje je ručno raspoređivanje način ispravne dodjele biračkog mjesta.

"Razlog za ove aktivnosti je postojanje naseljenih mjesta koja su geografski podijeljena na području više mjesnih zajednica, te je potrebno na osnovu adrese birača utvrditi tačno kojem biračkom mjestu pripada", rekla je Batinareva.

Ona je napomenula da je Gradska izborna komisija Banjaluka sprovela aktivnosti na provjeri podataka o umrlim licima.

"Provjerili smo više od 25.000 podataka o licima umrlim od 2006. do kraja februara ove godine, te utvrdili da se podaci o oko 650 umrlih i dalje nalaze u bazi birača, kada je riječ o području grada Banjaluka", rekla je Batinareva.

Ostale vijesti