''Kosmos'' oživljava namjensku industriju u RS

Srbija ulaže u banjalučki ''Kosmos'' koji će raditi remont oružja i mehanizacije.

0
A- A A+
Milorad Dodik, Aleksandar Vulin Foto: Mondo/Brankica Spasenić

  Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i predsjednik RS Milorad Dodik finalizovali su danas u Banjaluci dogovor o saradnji Srbije sa banjalučkim „Kosmosom“, firmom iz oblasti namjenske industrije u vrijednosti od oko 100 miliona dinara ili 1,6 miliona KM.

Banjalučka kompanija radiće za potrebe Ministarstva odbrane Srbije, a ministar Vulin je kazao kako se poslovi realizuju u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta Republike Srbije Aleksandra Vučića i dogovora koji je imao sa predsjednikom RS.

"Ministarstvo odbrane je obezbjedilo 850 miliona dinara (14,1 miliona KM op.a.) za različite potrebe sistema koji se rade u RS, odnosno za remont naših tenkovskih i avionskih motora, a sada imamo i ovaj sporazum koji se potpisuje sa „Kosmosom“", rekao je Vulin.

On je naglasio da će Srbija učiniti značajne napore da osnaži i pomogne RS.

Prema riječima predsjednika RS, namjenska industrija u Srpskoj je devastirana zbog intervencionizma međunarodne zajednice, a sada se to pokušava podići iz „komercijalnih razloga“.

On je danas u Banjaluci govorio i o inicijativu SDS-a za izmjene i dopune Zakona o akcizama.

"To je čisto politikanstvo bez realnog osnova", istakao je Dodik.

On je ocijenio da nijedna zemlja ne može graditi i održavati auto-puteve bez uvođenja ovakvih ili sličnih nameta.

"Nijedna zemlja nije iz neke vasione izgradila auto-puteve. Cijena goriva zavisi od kretanja na svjetskom tržištu", kazao je Dodik.

Naveo i da „treba vratiti kredite“ koje je RS uzimala za izgradnju dosadašnjih dionica auto-puteva, te da se samo“na bazi realnih izvora, može povući kredit“.

"Sve ozbiljne zemlje moraju da imaju relevantne izvore da bi se mogli relevantno zadužiti. Uzmemo kredit, a iz akciza ga vraćamo", kazao je Dodik.

Ostale vijesti