Real na plate daje 400 miliona evra godišnje!

Autor:

Zanimljivo istraživanje o poslovanju 32 najbolje rangirana kluba u Evropi. Englezi imaju 9 klubova u 32. Real na plate godišnje daje gotovo pola milijarde evra(!), skok poslovanja Lestera i Totenhema.

0
A- A A+
Euri, Euro, Novac, novčanice, Evro, Evri Foto: MONDO/Samir Cacan

Učešće u Ligi šampiona, plasman u dalje faze ili izostanak iz najprestižnijeg fudbalskog takmičenja, jedan je od ključnih faktora za ulazak ili opstanak među 32 najuspešnija kluba Evrope.

Taj podatak je rezultat analize revizorske kuće KPMG, pod naslovom "Evropska elita 2018" koje se odnosilona profitabilnost, TV prava, popularnost na društvenim mrežama, sportski potencijal i vrednost stadiona i ostale imovine

Od 32 kluba, najviše predstavnika u eliti ima Engleska (9), odnosno šest u prvih 10. Iz ovog društva ispali su PSV i Olimpik Marsej, a pridružili su im se Vest Hem i Monako. Konkretno, "čekićari" su tu dospeli zbog povećanog priliva novca od TV prava, a veći im je i broj pratilaca na društvenim mrežama (skok od 10 odsto).

U skladu sa britanskom dominacijom idu i podaci da su izuzetnu porast vrednosti doživeli Lester (29%) i Totenhem (27%). Totenhem je povećao vrednost kluba na 706 miliona evra, smanjio je troškove u odnosu na ukupne prihode, a planira i preseljenje na novi stadion kapaciteta 62.000 mesta, što će dodatno unaprediti njegove brojke.

Doduše, ima i još većih "skokova", a zabeležili su ih Bešiktaš (52 odsto, a uticaj na to ima i promena kursa turske lire), odnosno Olimpik Lion (35%).

Vrednost 32 najveća kluba Evrope je porasla za 9 odsto na 32.5 milijardi evra.

Najvredniji klub je Mančester junajted (3,25 milijarde evra), dok procenjena vrednost najslabije plasiranog tima, Valensije, iznosi 239 miliona.

Sa druge strane, Real Madrid i Barselona su, takođe, imali povećan promet na godišnjem nivou, ali su ih uspesi takođe i koštali. Naime, Madriđani godišnje izdvajaju 400 miliona evra na plate igrača i osoblja, po čemu su rekorderi u svetu fudbala.

Pritom, svaki uspeh sa sobom nosi bonuse i povećane izdatke na tom planu.

Takvi troškovi utiču i na algoritme u istraživanju KPMG-a, kada je reč o najboljim klubovima Starog kontintenta.

Bajern iz Minhena je blizu Barselone po brojkama, imao je porast od 19 odsto u prošle dve godine, ali ga je uzdrmala činjenica da je propustio plasman u polufinale Lige šampiona u sezoni 2016/17. Doduše, oporavak je stigao od novih, znatno boljih uslova prodatih TV prava.

Kada je reč o prihodima na kraju godine (pre odbitka poreza), analiza KPMG pokazuje da je Lester poslovao odlično i zaradio 108 miliona evra, i to velikom merom zbog činjenice da je stigao do četvrtfinala Lige šampiona.

Klub je sa najboljim zbirnim učinkom u poslednje dve godine i rastom procenjene vrednosti od čak 57 odsto (596 miliona evra) skočio na 15. mesto liste 32 evropska najvrednija kluba.

Zanimljiv je i pogled na italijanske klubove. Juventus je prihodovao 58 miliona (svi klubovi u top 32 su ukupno profitirali 629 miliona evra). Učešće u najjačem takmičenju im donosi stabilnost, i utiče na procenjenu vrednost od 1,3 milijarde evra. Uostalom, put Juventusa u Ligi šampiona 2017. godine, tokom kojeg je izgubio u finalu od Real Madrida u Kardifu, bio je jedan od ključnih pokretača u rastu procenjene vrednosti od 32%.

Bitan faktor je i prodaja Francuza Pola Pogbe Mančester Junajtedu, što je klubu donelo 72,5 miliona evra.

Pored Juventusa i Napoli je zbog plasmana u top 16 fazu Lige šampiona, ali i prodaje argentinskog napadača Gonzala Iguaina, skočio na 17. mesto na listi sa procenom vrednosti od 518 miliona evra, ispred Rome, Intera, Milana i Lacija.

Međutim, Roma (455 miliona evra) i Milan (514 miliona evra) su pretrpeli pad prihoda, kao i smanjenje profitabilnosti. Inter je, doduše, nakon što ga je preuzeoe kineski konglomerat Suning Group, imao rast komercijalnih prihoda i time se povećala njegova procenjena vrednost od 14 odsto (491 milion evra).

Ipak, zbog kamata i bankarskih kredita, donja crta pokazuje negativni rezultat od 17 miliona evra.

Pariz Sen-Žermen je već drugu godinu zaredom na 11. poziciji (1,14 milijardi evra) što je svojevrstan udar na prestiž kluba. "Sveci" se trude da u narednom periodu povrate svoju poziciju među 10 najprofitabilnijih timova, i u tu svrhu je prošlog leta angažovan golgeter Nejmar, a potom i Mbape.

Finansijske implikacije tih transfera će se reflektovati na učinak kluba na kraju sledećeg obračunskog perioda, ali je bitno napomenuti da tržišna vrednost igrača pariskog tima već beleži rast od 63 odsto.

Ostale vijesti