• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto za puno para, kad možete da kupite za manje?

Autor mondo.rs

U Srbiji i regionu počeo je da se prodaje Honor 10, jedan od telefona koji će zaista promeniti navike naših korisnika - što kupiti skupo, kad može i ovako!

 Zašto za puno para, kad možete da kupite za manje? Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Sad, kad i domaći kupci imaju šansu da kupe premijum telefon po razumnijoj ceni, osećamo da je domaće, kao i globalno tržište na prelomnoj tački - zašto bi neko dao više para za bilo koji drugi telefon, osim ličnih preferencija, kad ima ovakav jedan model, Honor 10.

Honor 10 nastao je po ugledu na Huawei P20 i nema tu neke velike mudrolije. Ipak, razlike su, takođe očigledne. Kompanija Honor primenila je potpuno drugi koncept izrade, od stakla, koje se na svetlosti prelama uvek drugačije, a 15 slojeva prilikom izrade poklapaju se tako da je svaki telefon unikatan i tako da odsjaj bude uvek poseban. Dodajte tome i izuzetne boje kućišta (nažalost, mi smo na testu imali samo crnu, koja je zapravo najelegantnija, ali ima najmanje tog “vau“ efekta) i eto i jasne vizuelne distinkcije, koja će sigurno privući brojne korisnike.

Honor 10: Menja navike korisnika - moćan, dostupan

Kvalitet izrade telefona je neverovatan - spojevi stakla i metala gotovo da se ne osete, ulazi i otvori na telefonu su besprekorno sređeni, a telefon je premazan dodatnim slojem, koji omogućava da telefon ne klizi iz ruke - recimo, Honor 10 stoji na površinama sa kojih Huawei P20 ili P20 Pro klize. Telefon poseduje zaštićeno staklo (Gorilla Glass) sa obe strane, ali je u paketu i silikonska navlaka, koja telefon čini nešto debljim, ali i daleko otpornijim na oštećenja i grebanje. S prednje strane je i fabrički stavljena folija, koja vas rešava potrebe dodatnog ulaganja u jednu takvu, makar neko vreme.

Jedna od najuzbudljivijih novina Honor-a 10 je ultrasonični skener otiska prsta. Nalazi se ispod stakla ekrana i označen je sićušnim tačkama. Omogućeno je korišćenje i kad su prsti mokri, ali ćete morati da ga pritisnete nešto snažnije, nego što biste ostale skenere otisaka prsta - kako bi "uhvatio" otisak. Pretpostavljamo da je to “cena“ nove tehnologije, koja će na narednim modelima biti unapređena. Ipak, na raspolaganju vam je i skeniranje lica za otključavanje telefona, koje radi besprekorno, čak i u mračnim uslovima, pa tako možete da se odviknete od korišćenja senzora otiska prsta u potpunosti. Skener lica može da se koristi i za zaključavanje pojedinih delova menija tj. aplikacija i sadržaja.

HONOR: Ne poredite nas sa Huawei kompanijom

Uređaj dolazi sa novim 19:9 IPS LCD ekranom unapređene rezolucije 1.080 x 2.280 piksela, uz 432 ppi. Ekran je nešto veće dijagonale nego Huawei P20, ali ima i bolju rezoluciju, mada je “notch“ - izbočina, urez, usek, džvonj, isečak - i dalje tu. U njemu je ista selfi kamera, kao i na P20 (24.8 megapiksela, bez autofokusa, Full HD rezolucija videa, f/2.0), senzori i zvučnik, odnosno slušalica. Ekran ima više modova prikaza boja, mada smo mi najčešće koristili “Vivid“, koji ima i najjače osvetljenje, oko 500 nita, dok svi ostali imaju oko 450. Kontrast displeja je za pohvalu, baš kao i dubina crna boje u svakom od tri moda prikaza (korisnik sam može da odabere podešavanje, koje mu najviše odgovara).

Iznošenje telefona na sunce nateraće vas da pojačate osvetljenje ekrana do kraja. Srećom, to će biti dovoljno za udobno čitanje i sitnog teksta i pregled svih sadržaja.

Ovo pojačavanje osvetljenja neće značajno uticati na autonomiju baterije (Li-Polimer, 3.400 mAh), koja lagano izgura ceo jedan dan bez punjača. S obzirom na to da se u paketu s telefonom dobijaju brzi punjač i odgovarajući (DATA) kabl, nema razloga da telefon ne punite svake noći, jer to i ne utiče na njen životni ciklus (SuperCharge tehnologija omogućava brzo punjenje baterije bez pregrevanja i oštećenja njenih unutrašnjih komponenti). U kutiji s telefonom dolazi 4.5 V / 5 A SuperCharge punjač, koji kapacitet baterije puni do čak 65 odsto za samo pola sata, pa o autonomiji ovog telefona nema baš i šta da se raspravlja - s tako brzim punjačem retke su situacije kad ćete biti bez energije u telefonu.

Honor je za ovaj model posebno poboljšao kameru. U pitanju je dvostruka kamera, položena horizontalno, napravljena od dve jedinice - prva 16 megapiksela (f/1.8) u boji i druga 24 megapiksela monohromatska (f/1.8). Kamera poseduje (fazni) autofokus, Led blic je pored nje, a uz automatski je na raspolaganju i profesionalni mod fotografisanja u okviru kojeg je moguće podesiti svaki parametar fotografisanja ponaosob. Podržano je i snimanje 2.160p videa u 30 fps, kao i 1.080p snimaka u 30 / 60 fps. Nažalost, Slow Motion video, kao na Huawei P20 je izostao. Još jedan nedostatak u odnosu na pomenuti model je nepostojanje OIS ili EIS stabilizacije, ali bismo to mogli da vidimo (EIS) s nekim od budućih nadogradnji softvera.

Slike uživo, koje vidite u tekstu nastale su Honor 10 kamerom tokom premijere u Londonu i nakon nje. Pogledajte posebno sliku devojke u crvenoj haljini, koja će vam dočarati kakva je, zapravo kamera Honor-a 10 u zatvorenom. Na otvorenom je kamera besprekorna.

MONDO MobIT

Ono što ovu kameru izdvaja od konkurentskih, osim kvaliteta optike, koja ovog puta ne nosi Leica potpis, jeste veštačka inteligencija - AI. To je jasno naznačeno i na kućištu telefona, jer je odmah pored kamere veliki natpis “AI Camera“. AI Honor 10 kamere radi tako što vizuelno prikuplja informacije o datoj sceni. Kad je scena obrađena, AI može da podesi parametre kamere na optimalan način, na osnovu saznanja i proučavanja desetina miliona slika tokom AI obuke. AI kamera, zapravo, obavlja posao, koji bi iskusni fotograf radio u manuelnom režimu rada i to u deliću sekunde.

Honor 10 AI kamera može da prepozna više predmeta ili grupe predmeta, koji mogu da budu tema fotografije ili predmet interesovanja. Ova tehnika zove se Semantic Image Segmentation i njen cilj je da zna „čega” je svaki piksel slike deo (zelenila, ljudi, drveća…). Jednom rečju, Honor-ova Semantic Image Segmentation tehnologija u stanju je da precizno odredi okvir različitih predmeta kao što su nebo, biljke, ljudi, životinje, zelenilo, hranu ili vodopad i identifikuje im lokacije. Naprednija je od drugih kamera, koje samo identifikuju pozadinu i osobu. AI tehnologija u Honor-u 10 prepoznaje preko 500 scena u 22 kategorije u realnom vremenu i primenjuje parametre specifične za datu scenu.

AI može da reaguje mnogo brže nego fotograf. To u praksi znači da AI kamere treba koristiti u punom automatskom režimu rada po sistemu naciljaj-i-okini. Tako se dobijaju kvalitetnije slike bliže onome što biste dobili u manuelnom režimu rada. Time AI kamere unapređuju ono što korisnici kamere na pametnom telefonu najviše vole kod mobilne fotografije: jednostavnost, brzinu i visok kvalitet. I zaista, kvalitet fotografija, koje ćete napraviti pomoću Honor 10 dvostruke kamere je zaista natprosečan - AI brzo detektuje scenu, a boje su verodostojne, bez ružnih artefakta, jasne po celoj površini i odličnog kontrasta. Prisutno je jače izoštravanje, kako bi slike bile jasnije (bez zamućenja), ali to ni u kojem trenutku nije agresivno primenjeno, kako se ne bi uništile slike. Slike su tako pune detalja, sa vrlo malo šuma i HDR se primenjuje nepogrešivo automatski.

Fotografije možete da snimate i bez asistencije AI softvera, samo što u tom slučaju sami imate mogućnost da podesite parametre onako kako poželite. Upotreba samo monohromatske kamere je takođe omogućena.

Prisutan je i 2x hibridni zum, koji nije bez gubitka detalja, kao na Huawei P20 telefonu, ali je bolji nego bilo koji 2x digitalni zum. Kvalitet slika nastalih korišćenjem zuma 2x je OK, ali je lako primetiti da su slike zumirane. Kontrast na noćnim snimcima i boje su odlični, ali usled nedostatka EIS ili OSI funkcije slike su često mutnije, nego što bi trebalo da budu i izoštravanje odnosi dobar deo detalja na njima. Honor 10 kamera nije neupotrebljiva noću, naprotiv, ali će morati da se poklopi dosta toga da biste napravili besprekornu fotku - ruku držite vrlo mirnom ili koristite tronožac, za početak.

Ko i kako hvali Honor 10

Svetski IT mediji hvale Honor 10. Ovog puta izdvajamo GSMArena sajt, koji mu je dao ocenu 4.2 od pet. Tech Advisor ocenio ga je najboljim u klasi. Digital Trends nahvalio je kameru i dizajn, kao i bateriju. CNet u prvoj rečenici testa kaže da ih je Honor 10 “oduvao“. Trusted Reviews kaže da je Honor 10 jedan od najboljih telefona, koje možete naći (za sada). Tech Radar ocenio je ovaj model sa 4.6 od pet. Forbes, takođe, preporučuje Honor 10, uz pohvalu brzine neta i Wi-Fi veze. Android Authority sumira test ovako: izvanredan uređaj, po uzbudljivoj ceni. Stuff kaže da Honor 10 čini da se OnePlus 6 bori za svoje kupce. T3 je Honor 10 proglasio telefonom godine, već sada!

Poleđinska kamera nudi i unapređeno slikanje portreta, pomoću kojeg ćete napraviti vrlo izražajne i kvalitetne slike, zamućene pozadine i istaknutih crta lica osobe koju fotografišete. S druge strane, selfi kamera je vrlo ćudljiva - ima jednu od najviših rezolucija na tržištu, ali nema autofokus. Optika je OK (f/2.0), ali ćete morati da se naviknete na to da vam ruka bude vrlo mirna i da naučite da koristite razdaljinu pravilno - kad nađete najbolju razdaljinu za svoje lice dobićete odlične fotke, ali ako se približite ili odaljite previše, lako ćete zamutiti fotku - dakle, vežbajte selfije, uspećete da ih usavršite, sigurni smo!

Video kamera je iznenađujuće dobra - s obzirom na to da nedostaje OIS ili EIS. Video snimljen u 4K ili Full HD rezoluciji pri 30 sličica u sekundi su vrlo dobri, prijatnih boja, odličnog kontrasta i stabilnog frejmrejta. Podrhtavanja kadra ima vrlo malo, pa još ako umirite ruku nećete ih ni imati. Mnogi će biti zadovoljni i činjenicom da Honor 10 snima stereo zvuk u odličnom kvalitetu ( 192 kbps). Ovde je bitno spomenuti i da Honor 10 ima stereo zvuk - donji zvučnik za basove i srednje tonove i gornji-slušalica za sve ostale, pa kombinacijom ova dva dobijamo vrlo kvalitetan i glasan (spikerfon) zvuk.

Pogledajte koliko je lep Honor 10 uživo:

Što se softvera tiče Honor 10 dolazi sa Android Oreo sistemom i EMUI 8.1 korisničkim okruženjem. Sistem je brz, izuzetnog odziva, skener otiska prsta možete da programirate da bude navigacija kroz OS, kako bi ekranske tastere sakrili u potpunosti, a “notch“ u softveru može da se sakrije. EMUI 8.1 je vrlo dobro optimizovan i radi besprekorno, a kako je i Honor 10 zasnovan na Kirin 970 platformi (detalji su u tabeli specifikacija) brzine i snage vam nikad neće nedostajati - ni u najzahtevnijim igrama! Honor 10 je iznad Samsung Galaxy A8, Honor 9, Huawei P20 Lite, Moto G6 Plus, Xiaomi Redmi 5 Plus i OPPO F7 po performansama, ali je ispod OnePlus 6, recimo.

I za kraj smo ostavili muziku. Muzički plejer je, na naše oduševljenje, isti kao plejer Honor 9 telefon - i po izgledu i po karakteristikama. Honor 10 je lagano jedan od najmoćnijih telefona na tržištu kad je u pitanju kvalitet reprodukcije, a detalje o tome pročitajte u testu Honor 9 muzike, koji se može preslikati na Honor 10. Honor 10 je, pored pomenutog prethodnika, verovatno jedini model na tržištu, koji vam omogućava da slušate muziku putem analognog, klasičnog 3.5 mm audio ulaza ili putem USB Type-C priključka, za koji se odlučuje sve više proizvođača. Prva stvar - odmah - nije moguće istovremeno slušati muziku i na jednim i na drugim slušalicama. Druga stvar - važnija - zvuk je glasniji i osetno kvalitetniji putem USB Type-C priključka, makar je tako sa slušalicama koje smo za test pozajmili od Huawei Mate 10 Pro modela, koji koristi jedino takav priključak. Treća stvar - isto jako važna - slušalice se ne isporučuju sa telefonom.

Imamo za vas i crni, elegantni Honor 10 uživo, evo:

Honor 10 je izuzetan telefon premijum klase, koji se u Srbiji prodaje za 64.990 dinara (oko 550 evra). Jeste, skuplji je nego napolju, ali ne zaboravite da se u mnogim zemljama gde je skuplji prodaje isključivo onlajn i da nema dodatnih troškova carine i uvoza, koji su na snazi kod nas. I pored cene od 550 evra Honor 10 je značajno jeftiniji od Huawei P20 modela, koji se prodaje za oko 675 evra ili isto toliko procenjen Xiaomi Mi Mix 2s. Dakle, za 120 evra manje dobijate jednako moćan, drugačije dizajniran i upečatljiv mobilni, koji će vas dobro služiti, jer ima i “pedigre“ i izgled za dugotrajnu upotrebu - uz Honor 10 sigurni ste makar dve godine, jer će mu stići Android P i sigurnosne zakrpe, a s obzirom na to da će i Honr 8 dobiti Android Oreo, moguće je da će i neka verzija OS-a nakon Androida P stići i na Honor 10.

Honor 10 ima izuzetan dizajn, kvalitetnu izradu, dobar ekran, odličan muzički plejer, izuzetnu AI foto i video kameru, dobar i brz softver i povoljnu cenu. Ono što će Honor morati da pojača nadogradnjama su fotografije koje su nastale noću i bag sa snimanjem u Full HD rezoluciji pri 60 fps, koji snimke čini uvek mutnim, bez obzira na podešavanja. Takođe, svi koji planiraju da ga nabave trebalo bi da znaju da Honor 10 nema nikakvu zaštitu od vode.

Osobenost ovog telefona su njegova AI kamera, neuronski čip, koji se nalazi na Kirin 970 čipsetu, koji će biti nadograđivan sledećim softverskim dodacima, čak i postojanje infrared konekcije, koja nije više česta na telefonima, a vrlo je zgodna za upravljanje uređajima kod kuće ili na poslu.

U svakom slučaju - Honor 10 je vredan svakog uzimanja u razmatranje! Već je dostupan u slobodnoj prodaji i kod operatora.

Honor 10: Official Introduction
Izvor: Honor

Honor 10 specifikacije:

- Ekran: IPS LCD FullView, 5.84 inča, 19:9, Full HD+ / 1.080 x 2.290, 432 ppi
- Procesor: Kirin 970, NPU jedinica, Mali-G72 MP12 GPU
- RAM: 4 / 6 GB
- Memorija: 64 / 128 GB
- Baterija: 3.400 mAh, brzo punjenje
- Zadnja kamera: Dual: 16 MPx f/1.8 u boji + 24 MPx f/2.0 monohromatska, Full HD video @ 60 fps, 4K video 30 fps, blic, HDR, detekcija lica, panorama
- Selfi kamera: 24 MPx, f/2.0, Full HD video, ulepšavanje i portreti
- Mere: 149 x 71 x 7.7 milimetara, 153 grama
- OS: Android 8.0 Oreo + EMUI 8.1
- Dodatno: USB Type-C, notch koji se može sakriti, skener otiska prsta, Bluetooth 4.2, GPS, NFC, otključavanje pogledom, aktivno potiskivanje buke, Infrared, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac...

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Honor 10 - #BeautyInAI
Izvor: HonorUK

Honor 10: Introducing Honor 10 With Full Spec
Izvor: Honor

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS