Šta je tačno Kim obećao Trampu da će uništiti?

Autor:

Poligon za raketna testiranja, koji je navodno severnokorejski lider Kim Džong-un navodno obećao da će uništiti, veliki je objekat u zapadnom delu Severne Koreje koji se koristi za testiranje raketa dugog dometa, tvrdi američki izvor.

0
A- A A+

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je novinarima, posle samita sa Kimom 12. juna, da je severnokorejski lider obećao da će uništiti jedan od svojih raketnih poligona, što bi bio jedan od najkonkretnijih ustupaka Severne Koreje na sastanku u Singapuru, a Tramp tada nije precizirao o kojoj se lokaciji radi.

Samit u Singapuru prazna priča?

Iako je Tramp hvalio samit u Singapuru kao veliki uspeh, skeptici su postavili pitanje da li je on uopšte išta tamo postigao, s obzirom na to da Pjongjang, koji je odbio da se jednostrano nuklearno razoruža (kada postoji američko nuklearno oružje u regionu), nije ništa novo opipljivo obećao u zajedničkoj pisanoj deklaraciji, zaključuje Rojters.

Međutim, neimenovani američki zvaničnik rekao je juče da je reč o poligonu Sohae, za lansiranje satelita na zapadu zemlje, rekavši da je Severna Koreja "koristila ovu lokaciju za testiranje motora na tečno gorivo za svoje balističke rakete dugog dometa", prenosi danas Rojters.

Poligon o kojem je reč prvi je identifikovao Si-Bi-Es njuz (CBS), a inače je to najnovije među poznatim velikim postrojenjima za testiranje raketa Severne Koreje.

Sohae je uspostavljen 2008. godine, a nadomak njega se nalaze istraživačka postrojenja za raketni razvoj, kao i toranj za podršku balističkim raketama.

Taj poligon je pretežno korišćen za testiranje velikih motora "paektusan" za rakete dugog dometa kao što je "hvasong-15".

Severna Koreja ima i druge objekte za testiranja, ali bi gašenje ovog - ukoliko se realizuje - bilo značajno, ukazuju neki analitičari, dok drugi smatraju da bi zatvaranje tog poligona bilo pre simbolični gest nego potez kojim bi se tehnički onesposobili raketni kapaciteti te zemlje.

Ne zna se, međutim, kada bi tačno Severna Koreja mogla da uništi taj poligon, a uz to, Pjongjang nije javno potvrdio da je Kim tako nešto obećao, napominje britanska agencija.

Upitan juče da li je Severna Koreja išta uradila u pravcu denuklearizacije posle samita u Singapuru, američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je novinarima da "ne zna ništa o tome".

"To je, zapravo, sam kraj procesa. Detaljni pregovori nisu počeli. Ne bih to očekivao u ovom trenutku", izjavio je Matis.

Grupa za praćenje aktivnosti Severne Koreje sa sedištem u SAD, pod nazivom "38 North", saopštila je da je analiza krajem prošle nedelje pokazala da nema znakova bilo kakve aktivnosti u pravcu uništavanja poligona Sohae ili bolo kog drugog poligona za raketne probe.

Ostale vijesti