Skandalozne izjave Rajka Vasića, osuda iz OHR-a

Autor:

Rajko Vasić, član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nekadašnji generalni sekretar ove stranke i ministar informacija u prvoj vladi Milorada Dodika, objavio je na svom Twitteru niz skandaloznih izjava.

2
A- A A+

Rajko Vasić Foto: Žarko Marković/Mondo.ba

Vasić je uputio više poruka kojima negrao genocid u Srebrenici, zaprijetio novim genocidom, ali uputio i prijetnje Srbima koji priznaju da se u Srebrenici desio genocid."Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku", napisao je Vasić.

U sljedećem tvitu je naveo: "Nije bio genocid u Srebrenici, ni nigdje u BiH. Bilo je strijeljanje ratnih zarobljenika. Ali vodite računa da Srbi nisu nježni kao što su bratstveni".

Poslije ovoga, uputio je prijetnje Srbima koji priznaju da se u Srebrenici desio genocid.

"Za srpske izdajnike, koji su priznali genocid i brojku 8372, treba graditi rotacione grobove. Da im se olakša prevrtanje" napisao je Vasić na svom Tviter profilu.

Završena komemoracija u Potočarima

Na Vasićeve poruke reagovao je Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji je najoštrije osudio posljednje izjave nekoliko javnih ličnosti koje negiraju genocid u Srebrenici, glorifikuju ratne zločine, te sadrže govor mržnje, pa čak i prijetnje. Genocid počinjen u Srebrenici je činjenica koju su potvrdila dva međunarodna suda, navodi se u OHR-u.

"Oni koji pokušavaju zaraditi političke poene glorifikujući ratne zločine i vrijeđajući žrtve i njihove porodice nalaze se izvan civilizacijskih normi. Konkretno, izjava koju je dao član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić o genocidu u Srebrenici – na dan ukopa žrtava genocida u Srebrenici i dan sjećanja – ide mnogo dalje od negiranja. Osim što je gnusna i uvredljiva, ona takođe prijeti nasiljem. I to ne bilo kakvih nasiljem. Ona prijeti genocidom. To je krivično djelo. Krivični zakon FBiH sadrži specifične krivične odredbe, a Krivični zakon FBiH se za takva djela primjenjuje bez obzira gdje su djela počinjena. Visoki predstavnik poziva nadležna sudska tijela na hitnu reakciju", poručuju iz OHR-a.

Američka ambasada u BiH pridružila se OHR-u u osudi svake vrste negiranja genocida u Srebrenici, glorifikovanju ratnih zločina i govora mržnje.

Tužilaštvo BiH ispitaće Twitter postove Rajka Vasića

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izvršiće provjere povodom prijava u vezi objave Rajka Vasića na mreži Twitter od 10. jula 2018. godine”, odgovorio je za Radiosarajevo.ba portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, na upit povodom Twitter postova koje je Rajko Vasić pisao a tiču se prijetnji novim genocidom i negiranjem genocida u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Potočari danas je održana komemoracija srebreničkim žrtvama i sahranjeni posmrtni ostaci 35 žrtava ubijenih u julu 1995. godine.

Ostale vijesti