Humanost na djelu: Banjalučani doniraju kosu

Akcija šišanja i doniranja kose “Moja kosa tvoja kosa” održava se danas Banjaluci, a već u prvom satu akcije kosu je doniralo preko 20 Banjalučana.

Humanost na djelu: Banjalučani doniraju kosu Foto: MONDO/ Dragana Božić

Među onima koji su odlučili donirati svoju kosu je mnogo djece, ali je i broj muškaraca koji čekaju šišanje na zavidnom nivou.

Među prvima koji su na banjalučkom Trgu Krajine donirali kosu je Saša Laloš kojem, kako ističe, nimalo nije žao kose koju je poklonio.

„To je jedan human čin, meni kosa nije toliko bitna, a vjerujem da će pomoći da se ova djeca bar malo bolje osjećaju. Moja će kosa opet narasti, a nadam se i njihova“, poručio je Laloš.

Organizator akcije „Moja kosa tvoja kosa“ u Banjaluci je udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ iz FBiH, a kako su naveli jedno od najtežih iskustava za djecu, posebno djevojčice, koje boluju od malignih bolesti, jeste gubitak kose zbog čega je ovo vrlo značajna akcija.

„Septembar je 'zlatni' mjesec podizanja svijesti o dječijem kanceru i ovo je jedinstvena prilika da svi budemo zlatni, jer naša dječica koja se liječe i kojima je kosa zaista potrebna, bore se za nešto najvrijednije, a to je život. Danas smo u Banjaluci i već vidimo kolika je gužva, ima mnogo ljudi, a posebno djece koja žele da doniraju kosu“, rekao je Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Doniraj kosu za dječiji osmijeh

Kubat ističe da su, prema njihovoj statistici, preko 60 odsto donatora kose upravo djeca i to je ohrabrujuće za cijelu društvenu zajednicu, da stasava jedna generacija koja ima humanosti i nije im teško darovati dio sebe.

„Mi smo već prošli kroz cijelu BiH, imamo preko 1300 doniranih kosa. Do sada smo izradili preko 25 perika“, kaže Kubat i naglašava da je za izradu jedne perike potrebno šest do sedam doniranih kosa.

Katica Kerkez iz banjalučkog Udruženja 'Iskra' istakla je veoma dobru saradnju ova dva udruženja kao i zahvalnost svima koji su se odazvali na akciju javnog šišanja i doniranja kose.

„Izuzetno mi je drago da su Banjalučani ponovo pokazali svoje humano srce i da su shvatili da mogu dati nešto tako obično kao što je kosa i dobiti zauzvrat nešto najljepše, a to je osmijeh na licu bolesnog djeteta“, izjavila je Kerkezova i naglasila da je Udruženje 'Iskra' prijatelj ove akcije.

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ podsjeća da će se naredna akcija doniranja kose održati 27. septmebra u Mostaru.

„Pozivamo sve da nam se pridruže i doniraju kosu, ali i sve roditelje čija djeca imaju privremeni ili trajni gubitak kose da nam se jave i dobiće periku besplatno“, naglasio je Fikret Kubat.

Banjalučani koji žele donirati svoju kosu, mogu to učiniti danas do 17 časova na Trgu Krajine.

Ostale vijesti