• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva: Opredijeljeni smo za EU, ali vidjećemo

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je evropska perspektiva BiH prilično mračna i da sporazum čiji EU garant postaje "mrtvo slovo na papiru".

 Željka Cvijanović Izvor: Mondo - Slaven Petković

"Stvari su mogle da budu drugačije, bar kada je u pitanju odnos EU i BiH. Ne govorim o globalnim i širim evropskim pitanjima koja se sada rješavaju, a koja su prouzrokovana određenim stvarima. Ono što mi djeluje depresivno je da se ne poštuje sporazum koji ima karakter međunarodnog prava, a čiji je garant EU", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da u tome vidi nesposobnost EU da odigra svoju ulogu garanta ili nekoga ko može da bude strana u procesu u kojem druge dvije strane treba da drži u okviru onoga što su dogovorile i potpisale.

Kada je riječ o kretanju BiH ka EU, Cvijanovićeva je istakla da je to puni promašaj jer se od BiH traži imaginarna slika, bajkovit put.

"Na tom bajkovitom putu treba zaboraviti da je BiH kompleksna zemlja u kojoj žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali, u kojoj postoji Ustav predviđen Dejtonskim sporazumom i u skladu sa tim prava i obaveze, na kojem treba uvijek žmiriti na jedno oko i slušati druge koji pokušavaju da pretvore BiH u nešto sasvim drugo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakao da BiH nije data prava šansa, a to je moglo da bude učinjeno prije 20 godina.

"Trebali su da prepoznaju da decentralizovana struktura može polako, harmonizovano da se kreće na evropskom putu i bilježi uspjehe", navela je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazala da joj sila koja je uvijek postojala i nerealan pristup ne daju mnogo nade kao nekom ko je opredijeljen za evropske integracije.

"I sada mislim da je to moglo ili trebalo da bude neka dobra priča, ali nažalost sve što viđam posljednjih 10-15 godina, pogotovo sada, čini me depresivnom sa aspekta svijetle budućnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Naravno, rekla je Cvijanovićeva, to su zemlje koje se bore za svoje mjesto na planeti i EU je resursno i demografski već obeshrabrena i na spoljnopolitičkom ili globalnom planu ne igra neku veću ulogu.

"Ne igraju posebno ulogu ni oni koji izađu iz EU, poput Velike Britanije, koja danas nije nikakav igrač. Bila je to dok je mogla krojiti politiku zajedno u okviru EU. Danas to ne predstavlja neku veliku težinu", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da se mnogo stvari prelama.

"Mi smo mali i ako evropski put bude častan i ako tamo idete zato što ispunjavate neke obaveze, a drugi su prema vama korektni, to je u redu. Međutim, moramo da mislimo i na to šta će se sa Evropom desiti u ekonomskom smislu u narednom periodu. Opredijeljeni smo za EU, ali vidjećemo", rekla je Cvijanovićeva.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MM93

Ee moja Cijanovićka, pa nemogu ja u evropsku uniju sa 500 evra

Zole

@MM93 da si pismen možda bi više zarađivao

MONDO REPORTAŽE