• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča dana: Holanđanin je prošao TEROR u Napulju!

Autor mondo.rs

Požalio se na povredu, klupski ljekar nije znao o čemu se radi, a onda je Džonatan de Guzman zbog toga godinama ispaštao... U klubu s juga Italije je čak dobio i batine!

Nevjerovatna životna i fudbalska priča Džonatana de Guzmana!

Ovaj nekada talentovani vezista, koga mnogi znaju i sa jedne od starijih verzija video igre Football Manager, ima 31 godinu i već sezonu i po igra standardno dobro za Frankfurt sa kojim je bio i osvajač Kupa Njemačke, međutim prije te stepenice je prošao užasne stvari.

U intervjuu koji je dao za holandski portal "De Volkskrant" ispričao je nevjerovatne detalje o dijelu karijere kada je zbog krivice doktora nestao sa fudbalske mape.

Džonatan de Guzman je rođen 1987. godine u Kanadi, kao dijete Filipinca i Jamajčanke, a već kao vrlo mlad preselili su se u Holandiju gdje je tamnoputi vezni fudbaler briljirao u mlađim kategorijama Fajnorda i debitovao za tim sa "De Kojpa" samo tri dana poslije proslave 18. rođendana, pošto mu nije bilo dozvoljeno da zaigra prije...

Odmah je upisan u "knjižice" skauta Čelsija i Mančester sitija, koji su u to vrijeme često kupovali u Holandiji, ali koljena nisu izdržala.

Počelo je s sitnijim povredama koljena, a završilo se operacijom meniskusa u januaru 2009. godine i zbog toga su mnogi veliki klubovi odlučili da ne preuzmu odgovornost, pa je De Guzman morao "zaobilaznim" putem do zvijezda - iako je bio projektovan za "autoput" do njih.

Igrao je za Majorku, Viljareal i Svonsi, a onda ga je poželio Napoli.

Stigao je na jug Italije za 10 miliona evra u ljeto 2014. godine - spreman da pokaže ono što su deceniju ranije svi od njega očekivali - ali umjesto toga kreću problemi za njega i ubjedljivo najgori period karijere o kome do sada nije pričao.

Počelo je dobro poslije solidnog izdanja i bronze sa Holandijom na Mundijalu, dobio je priliku kod Rafe Beniteza u Napulju, ali sve se okrenulo u martu 2015. godine.

U intervjuu za domaće medije otkrio je da se tada požalio klupskom ljekaru na bol u stomaku, međutim ovaj mu nije ustanovio dobru dijagnozu i samo mu je odredio novu vrstu dijete i češći odmor, dok mu je bilo zabranjeno da potraži drugo mišljenje...


Došao je novi trener (Mauricio Sari) i novi sportski direktor (Kristijano Đuntoli), ali Džonatan de Guzman je i dalje osjećao bol u stomaku.

Pomenuti klupski ljekar je saopštio rukovodstvu da Holanđanin može da igra - iako je ovaj tvrdio da je tek na 50% fizičke spreme i da teško da može da pretrči više od 6 kilometara, što je negdje polovina prosjeka fudbalskih "trkača".

Tu tek kreću problemi...

U Napoliju su htjeli da ga se "otarase" i prodaju bilo kome, mislili su da izmišlja, pa je čak i De Guzman, po sopstvenim riječima posumnjao u sebe.

De Guzman je u intervjuu ispričao i za nemili događaj posljednjeg dana prelaznog roka 2015/16 godine kada mu je sportski direktor rekao da ga "niko ne želi više u klubu". Holanđanin je odbio transfer poručivši da želi da postane skroz "fit" i da pomogne Napoliju, čak iako su mu dali ultimatum da više nikada neće igrati za njih.

Prvog dana poslije ljetnog prelaznog roka, priča De Guzman, sportski direktor mu je prišao na treningu i fizički ga napao čemu su prisustvovali svi igrači.

"Govno jedno, dođi ovdje, obećao si da češ otići!", navodno je urlao Đuntoli koji je potom pesnicom u lice udario De Guzmana koji je uzvratio, pa je Huan Kamilo Zunjiga morao da ih razdvaja.


De Guzman je poslije toga nazvao predsjednika kluba, kontroverznog Aurelija di Laurentisa, koji se nije javljao, da bi mu njegov sin na sutrašnjem treningu, s kojim je do tada imao sjajan odnos, kazao da "ne ide nigdje iz Napulja" i "mrtav si čovjek".

De Guzman je u Napoli došao poslije dobrih partija u Svonsiju i Mundijala u Brazilu 2014. godine i u prvoj sezoni je imao solidnu minutažu. Odigrao je 36 mečeva u svim takmičenjima i postigao sedam golova, dok naredne nije odigrao ni minut zbog povrede i nesuglasice s rukovodstvom. Nikada više nije zaigrao za Napoli s kojim je imao višegodišnji ugovor...

Vjerovatno su tu bile i prijetnje ozloglašenim navijačima Napolija koji su decenijama unazad povezivani i sa mafijom, u jednom od najnebezbjednijih gradova na Apeninima.

Po sopstvenom svedočenju, u narednim mjesecima je trpio teror u klubu, bilo mu je dozvoljeno da samo trči oko terena (bez treninga s prvim timom), a niko od saigrača mu nije prišao da pomogne. Međutim, on ističe da im ne zamjera jer je svjestan da bi se onda Napoli obračunao i s njima (zašto nije reagovao FIFPro?).

Tek poslije četiri mjeseca mu je dozvoljeno da ode kod drugog doktora koji je dijagnostifikovao "sportsku herniju" (kila) - i to poslije deset minuta (!) - da bi klupski doktor opet odbio operaciju...

U Karpiju, klubu koji ga je pozajmio, mu je dozvoljena operacija i tek 2016. godine se riješio boli koja mu nije dozvoljavala da igra fudbal kako je želio. Polako je povratio formu, dobijao ponude iz Azije, ali na kraju se poslije epizode u Kjevu - "riješio" Napolija, iako je Mauricio Sari želio da mu pruži šansu, i pobjegao u Njemačku.


Za svoje dobro!

Kod trenera Nika Kovača je bio standardan, dobio ulogu startera i s njima je osvojio Kup Njemačke, a dobro igra i ove sezone kod Adija Hitera.

Iz Napolija se, za sada, nisu oglasili u vezi ovog slučaja, ali nema sumnje da će se dići velika prašina oko prava fudbalera koji su često šikanirani u svojim klubovima, dok su zbog nekih nefudbalskih stvari morali da ćute o tome...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC