Završena konstitutivna sjednica Narodne skupštine

Autor:

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras zaključak kojim se zadužuju političke stranke da joj do 28. novembra dostave liste kandidata za Vijeće naroda Srpske i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Završena konstitutivna sjednica Narodne skupštine Foto: Mondo/Vedran Ševčuk

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da na narednoj sjednici izabere do četiri potpredsjednika ove institucije.

Protiv ove odluke bili su poslanici SDS-a i PDP-a, jer tvrde da će četiri potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske koštati građane godišnje više od milion KM.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je konstitutivnu sjednicu desetog saziva parlamenta Srpske. 

Na početku sjednice poslanici Narodne skupštine RS položili su zakletvu, a Nedeljko Čubrilović ponovo je izabran na funkciju predsjednika Narodne skupštine.

Svečane zakletve položili su i novoizabrana predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici Ramiz Salkić i Josip Jerković.

Svečanu zakletvu položio je i član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik.

Današnjoj konstitutivnoj sjednici prisustvovale su i brojne visoke zvanice, među kojima su predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, ambasador Rusije Petar Ivancov, ambasadorka Republike Kine Čen Bo, nosioci najviših funkcija u RS i drugi.

Skupštinu RS čine 83 narodna poslanika, izabrana iz osam stranaka na proteklim oktobarskim izborima.

Najviše mandata na prethodnim izborima osvojio je SNSD, koji će formirati vlast zajedno sa stranačkim partnerima.

U vlasti će zajedno sa njima, a kako je ranije najavljeno, biti dosadašnji koalicioni partneri DNS i SP, zatim NDP, Ujedinjena Srpska, kao i dva poslanika iz tzv. „grupe Obrena Petrovića“.

Druga najveća stranka po broju mandata u NSRS je SDS koji je najavio da ostaje u opoziciji, kao i PDP, a poslanike u NSRS imaće i koalicija Zajedno za BiH.

Tagovi:

Ostale vijesti