Nove muke za migrante na granici Hrvatske i BiH (FOTO)

Autor:

Migranti na granici sa BiH i Hrvatskom suočavaju se sa novom preprekom - hladnoćom, piše AP ističući da se stotine migranata nalazi u improvizovanim kampovima, bez grijanja i bilo kakvih uslova za život.

1
A- A A+
velika kladuša migranti Foto: Tanjug/AP Photo/Amel Emrić


"Jako je hladno kod granice BiH i Hrvatske i ništa zaista ne može da ugrije migrante, koji su tu postavili kampove", navodi AP.

Poslije blage zime, vremenski uslovi na Balkanu su se pogoršali, konstatuje američka agencija ističući da je približavanje još jedne zime najavilo težak period za migrante, "zaglavljene u regionu dok pokušavaju da stignu do zapadne Evrope".

Migranti digli šatore, Hrvati vodene topove

"Stotine migranata nalazi se u improvizovanim kampovima, a nemaju ni grijanje ni uslove za život. Neki bježe od ratova u svojim otadžbinama na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji. Drugi su otišli zbog siromaštva, nedostatka slobode ili nade u bolju budućnost", ukazuje agencija.

Kao primjer jednog takvog kampa, navodi onaj u Velikoj Kladuši, na sjeverozapadu BiH, koji je udaljen samo kilometar od dobro zaštićene granice, gdje desetine migranata "dane i noći" provodi u pokušaju da pređu u Hrvatsku, zemlju članicu Evropske unije.

Pogledajte fotografije:

"Poslije dugih putovanja, mnogi migranti nemaju zimsku obuću, tople čarape, kape ili rukavice. Oko sebe ogrću ćebad, ostavljajući jedva vidljiva lica. Za vrijeme ručka, oni u redu čekaju topli obrok, koji obezbjeđuju humanitarne grupe", opisuje agencija.

Navodi i da se pojedini žale da su im ruke poplavile od hladnoće i da ne znaju šta da rade.

AP ističe da vlasti u BiH imaju poteškoće da pronađu smještaj migrantima u zemlji, kao i da neki od njih odbijaju da idu u kampove koji su pod kontrolom vlade, želeći da okušaju svoje šanse na granici.

Ostale vijesti