Krišto predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH

Autor:

Nebojša Radmanović (SNSD) iz srpskog norada, Borjana Krišto (HDZ BiH) iz hrvatskog i Denis Zvizdić (SDA) iz bošnjačkog naroda izabrani su na današnjoj konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH za članove Kolegijuma ovog doma.

0
A- A A+
Borjana Krišto, Nebojša Radmanović, Denis Zvizdić Foto: Fena/ Hazim Aljović

Za Radmanovića su glasala 24 poslanika, 13 je bilo protiv, a tri uzdržana, za Krišto je glasalo 26 poslanika, osam protiv, a sedam uzdržano, dok je za Zvizdića glasalo 23 poslanika, 17 je bilo protiv, a dva uzdržana, a za Nikšića je glasalo 15 poslanika, 21 je bio protiv, a četiri uzdržana.

Prva predsjedavajuća u naredne četiri godine mandata biće Krišto, njen prvi zamjenik Zvizdić, a drugi Radmanović.

Prvi predsjedavajući Predstavničkog doma je iz reda hrvatskog naroda, jer je trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz reda srpskog naroda, a predsjedavajući Savjeta ministara Zvizdić iz reda bošnjačkog naroda.

Poslanici Staša Košarac iz SNSD-a, Jakov Galić iz Socijalističke partije, Nenad Nešić iz DNS-a, Dragan Mektić iz SDS-a i Branislav Borenović iz PDP-a izabrani su za članove Komisije za izbor Savjeta ministara BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Foto: Fena/ Hazim Aljović

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u ovu komisiju izabrani su i Predrag Kožul iz HDZ-a, Halid Genjac iz SDA, DŽenan DŽonlagić iz Demokrartske fronte, Saša Magazinović iz SDP-a, Predrag Kojović iz Naše stranke, Edita Đapo iz SBB-a, Aida Baručija iz Nezavisnog bloka, Mirsad Kukić iz Pokreta demokratske akcije i Jasmin Emrić iz A-SDA.

Predsjedavajuća doma Borjana Krišto obavijestila je poslanike na obavezu da u roku od sedam dana od konstituisanja Predstavničkog doma treba da budu formirani Klubovi poslanika.

Nakon izbora Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH okončana je konstitutivna sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Ostale vijesti