Lana Bastašić u užem izboru za NIN-ovu nagradu

Autor:

U uži izbor za 65. NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine uvršetno je 12 romana, a 14. januara u podne biće proglašen dobitnik tog književnog priznanja.

Lana Bastašić u užem izboru za NIN-ovu nagradu Foto: MONDO/Ognjen Radović

U užem izboru za ovu prestižnu književnu nagradu je i roman banjalučke autorke Lane Bastašić „Uhvati zeca“ (izdanje kuće Kontrast), o kome je MONDO pisao u septembru prošle godine.

Osim tog književnog djela, kako je objavljeno u nedeljniku NIN, u užem izboru su i romani „Posle potere“ (Publisher) Zoran Ćirić, „Pomor i strah“ (Laguna) Vule Žurić, „Prekasno“ (Geopoetika) Branka Krilović, „Odustajanje“ (Arhipelag) Jelena Lengold, „Veliki Juriš“ (Laguna) Slobodan Vladušić, „Deseti život“ (Kontrast) Saša Savanović, „Kružok na zlatni pogon“ (Agora) Slobodan Mandić, „Zabluda Svetog Sebastijana“ (Laguna) Vladimir Tabašević, „Krečenje“ (Čarobna knjiga) Žarko Radaković, „Beogradski trio“ (Laguna) Goran Marković i „Neživoti i isklučenja“ (Treći trg/Srebrno drvo) Milan Kovačević.

O finalistima odlučivaće žiri koji čine Tamara Krstić, Marjana Čakarević, Branko Kukić, Ivan Milenković i Zoran Paunović (predsjednik).

Dobitnik prethodne 64. NIN-ove nagrade za roman godine je Dejan Atanacković za roman „Luzitanija“ u izdanju „Besne kobile“.

Ostale vijesti