Sicilijanski specijalitet koji će vas oduševiti

Autor:

Italija je poznata, između ostalog, i po kulinarskim specijalitetima, u kojima sada možete da uživate i kod kuće.

Sicilijanski specijalitet koji će vas oduševiti Foto: Guliver/Getty Images/fpwing

Ovaj sicilijanski kolač, kanoli, nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Reč je o testu koje se puni rikota sirom, a za pravljenje su vam potrebni metalni kalupi, kao oni koji se koriste za pravljenje šam rolni.

Sastojci:

Za testo:

Kašičica cimeta

Kašičica kakaa

Kašičica soli

Kašičica kafe

Jedno jaje

Kašičica šećera u prahu

250 grama brašna

30 mililitara belog sirćeta

30 mililitara crvenog vina

50 grama masti

Ulje za prženje

Za fil:

500 grama rikote

200 grama šećera

Kandirano voće po želji

Priprema:

U posudu srednje veličine sipajte brašno, dodajte so, kakao, kafu, šećer u prahu i cimet. Izmešajte i nakon toga dodajte mast. Dodajte jaje i dobro zamesite testo rukama.

U smesu postepeno dodajte sirće i vino i dobro mešajte. Jako je važno da sirće i vino dodajete postepeno, da bi testo ostalo mekano - ako procenite da je brašno dovoljno konzistentno, ne morate da dodate celu količinu vina i sirćeta.

Na sto pospite malo brašna i nastavite da mesite testo, koje je sada možda malo čvršće, kada su se sjedinili svi sastojci. Zavijte testo u samolepljivu foliju i ostavite u frižideru sat vremena.

U međuvremenu, pripremajte fil. U posudu stavite kandirano voće, ocedite vodu iz rikote i pomešajte je sa voćem. Dodajte šećer i dobro mešajte dok se šećer ne rastopi. Prekrijte smesu folijom i ostavite da odstoji u frižideru barem sat vremena.

Razvucite testo na stolu i neka ne bude deblje od milimetar ili dva. Širom čašom ili kalupom napravite krugove prečnika od oko sedam-osam centimetara, a zatim taj dobijeni krug namotajte oko kalupa za šam rolne, koje ćete prethodno malo premazati uljem, kako se testo ne bi zalepilo. Dva kraja testa treba da budu spojena na sredini, a da se ne bi razdvajali, premažite ih belancetom.

Sipajte ulje u dublji tiganj i pržite ih oko dva minuta – pazite, trebalo bi da budu braonkaste, ali ne zagorele.

Ostavite kanole da se ohlade oko 20 minuta, pa izvadite metalne kalupe iz sredine. Fil sipajte u špric i napunite kanole, onako kako se pune i šam-rolne.

Ukoliko nemate špric, fil možete da sipate u kesu za zamrzivač, odsecite ćošak i napunite kanole. Pospite ih šećerom u prahu i kanole su spremne za posluženje.