Epidemija morbila u Zvorniku

Autor:

Dom zdravlja Zvornik prijavio je jutros Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemiju morbila na području opštine Zvornik.

0
A- A A+
institut za javno zdravstvo Foto: mondo.ba

"Oboljelo je troje djece iz iste porodice sa tipičnim simptomima malih boginja, svi su hospitalizovani i niko nije vakcinisan MRP vakcinom", navodi se u saopštenju iz Instituta.

Dom zdravlja Zvornik preduzeo je sve neophodne protivepidemijske mjere i u redovnom su kontaktu sa Regionalnim centrom Instituta u Zvorniku te nadležnim pedijatrom u Bolnici Zvornik.

Institut za javno zdravstvo RS je prije mjesec dana, kada su se pojavili prvi pacijenti oboljeli od morbila u Sarajevu, uputio dopise svim domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u RS u vezi sa jačanjem mjera za sprečavanje širenja morbila.

"Podsjećamo, morbili su zarazno virusno oboljenje, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti. Kako je obuhvat MRP vakcinacijom zadnjih godina u RS bio niži od neophodnih 95 odsto, neophodno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti. MRP vakcina se, prema programu obavezne vakcinacije, daje u dvije doze, sa navršenih 12 mjeseci i sa 6 godina, odnosno pred upis u osnovnu školu", navodi se u saopštenju.

Poštovanje kalendara imunizacije predstavlja proritet, bez kojeg nije moguće postići adekvatnu zaštitu djece u periodu kada su najosjetljivija na infekciju kao i na komplikacije infekcije, niti je moguće ostvariti kvalitetan kolektivni imunitet i spriječiti potencijalne epidemije.

"Posebno naglašavamo potrebu da se provjere vakcinalni statusi sve djece i omladine u objektima za kolektivni smještaj, te da se vakcinišu sva nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana djeca. S obzirom da su zarazno oboljenje, epidemija morbila se proglašava kad oboli dvije ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu", navodi se u saopštenju.

Ostale vijesti