Prkose logici: Najčudnija stvorenja na svetu!

Autor:

Mislili ste da znate sve o životinjama? Postoje one koje prkose logici i onome što očekujemo od njih... Pogledajte našu listu krajnje neobičnih stvorenja.

Prkose logici: Najčudnija stvorenja na svetu! Foto: screenshot/youtube/Getty Images TV

Toplokrvna riba (Lampris guttatus)

riba Foto: screenshot/youtube/BigFishChannel YouFishTV


Poznato je da su ribe hladnokrvne životinje, ali riba zvana Mesec ima toplu krvi.

Dok je drugi ribama temperatura tela ista kao ona u okruženu, ova vrsta je u stanju da reguliše sopstvenu temperaturu konstantni lupkanjem perajima

Zahvaljujući potpunijem obliku endotermije, mesečeva riba ne mora da izranja na površinu kako bi se zagrejala pa može trajno da boravi u dubinama u kojima su joj izvori hrane', rekao je svojevremeno biolog Nikolas Vegner.

Ima boju rđe s belim pjegama i svetlocrvenim perajama. Može da bude teška do 270 kg, ima okruglo telo, a prečnik može dosegnuti do dva metra. Veći deo života provodi na dubinama između 50 i 400 metara gde lovi ribe i lignje.

Zmija koja leti (Chrysopelea genus)

zmija Foto: screenshot/youtube/The Daily Conversation

Ova zmija ne leti zaista, već klizi sa drveta na drvo. Žive na drveću u južnoj i jugoistočnoj Aziji.

"Leteće" zmije su u stanju da klize do stabala udaljenih do 24 metra. One izravnaju svoje telo u trenutku kada skoče sa drveta, a onda klize kroz vazduh tako što pomeraju predni deo tela u pokretu sa strane na stranu.

Riba koja ne pliva (Ogcocephalus darwini )

riba crvenousta Foto: screenshot/youtube/Getty Images TV

Riba crvenih usana živi u vodama ostrva Galapagos. Hoda po morskom dnu umesto da pliva. Kao noge koristi peraja.

Čini se da ta nesposobnost da pliva predstvalja plus za crvenoustu. nema predatora u njenoj okolini i nije pod uticajem promena u okruženju. To joj omogućava da živi u proseku 12 godina, uprkos svojoj maloj veličini.

Pas koji ne laje (Basenji)

basenji Foto: screnshot/youtube/Reela Rosin

Basenji je afrički pas koji ispušta razne zvuke - kašlje, reži, cvili, ali NIKADA ne laje.Potiče iz drevnog Egipta, a potom je stigao u Kongo gde su ga plemena koristila za lov. Zato ga ponekad zovu i Kongo terijer. Tek tokom 19. veka su dospeli na prostor Engleske, odakle su posle izvoženi u SAD. prosečni životni vek im je od 12 do 14 godina. Izuzetno su živahni i odlični čuvari.

Zanimljivo je da su intolerantni na vodu.

Životinja koja vrši fotosintezu (Elysia chlorotica)

Foto: screnshot/youtube/Strange Animals


Zeleni morski gmizavac bez ruku i nogu u stanju je da fotosintezom (poput biljaka) proizvede hranu za sebe. Oni su nešto između morskog puža i biljke. Podsećaju na list, a razlog tome je što se hrane algama. ovi morski puževi su uspeli nekako da uzmu gene iz algi, pa tako mogu da vrše fotosintezu (proces pretvaranja svetlosne energije u hemijsku i njeno skladištenje u vidu molekula šećera).

Mogu se naći u Kanadi i Novoj Engleskoj.

Tagovi:

Ostale vijesti