• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centralna izborna komisija BiH raspisala lokalne izbore: PROČITAJTE USLOVE ZA UČEŠĆE

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je danas lokalne izbore u BiH za 6. oktobar.

 Centralna izborna komisija BiH raspisala lokalne izbore z 6. oktobar Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

CIK je na današnjoj sjednici raspisao izbore za odbornike u 53 skupštine opštine u Republici Srpskoj, 58 opštinskih vijeća u Federaciji BiH (FBiH), te 101 načelnika opština u BiH, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 21 gradsko vijeće u FBiH, 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta.

Odluka da lokalni izbori u BiH budu održani u prvu nedjelju u oktobru donesena je jednoglasno.

CJELOKUPNA ODLUKA CIK-a O IZBORIMA

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 21. sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine. Izbori će se održati u nedjelju, 6. oktobra.

Izbori su raspisani za:
· 58 opštinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine,
· 53 skupštine opština u Republici Srpskoj,
· 111 načelnika opština u Bosni i Hercegovini,
· 21 gradsko vijeće u Federaciji Bosne i Hercegovine,
· 10 skupština gradova u Republici Srpskoj,
· 32 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i
· Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Zagarantovana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 opštini za 23 kandidata. Na ovim Lokalnim izborima biće izabrano 3200 vijećnika/odbornika i 143 gradonačelnika/ načelnika.

Procjena je da će Lokalni izbori u BiH 2024. godine koštati oko 19.000.000 KM.

Centralna izborna komisija BiH usvojila je Odluku o zaključivanju Centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan 07.05.2024. godine u 24:00 časa prema kojoj je u Centralni birački spisak upisano 3.406.088 birača.

Državljani BiH koji su u inostranstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasaju iz inostranstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH na zvaničnoj internet stranici Centralne izborne komisije BiH od dana raspisivanja izbora do 23.07.2024. godine do 24:00 časa. Državljani BiH koji su se prijavili da glasaju izvan BiH na prošlim Opštim izborima putem portala e- Izbori, potrebno je da potvrde svoju prijavu, dopune eventualne izmjene ako ih je bilo i dostave potrebnu dokumentaciju.

Centralna izborna komisija BiH usvojila je i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti prema kojem od 09. do 24. maja 2024. godine se podnose prijave za ovjeru učešća na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate.

Ističemo, prijava za ovjeru političkog subjekta, kao i prijave kandidata i kandidatskih listi, podnose se isključivo elektronski, putem online portala Centralne izborne komisije BiH „e-izbori“. Pristup online portalu se ostvaruje korištenjem bilo kojeg internet-pretraživača koristeći adresu izbornog portala Centralne izborne komisije BiH ( https://eizbori.izbori.ba ).

Za otvaranje korisničkog naloga i pristupa online portalu e-Izbori politički subjekt dužan je podnijeti pisani zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a koji je dostupan na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba, koji se dostavlja putem emaila: [email protected] .

Da bi se ovjerili za učešće na izborima, politička stranka ili nezavisni kandidat moraju podnijeti Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavu za učestvovanje na izborima, koja sadrži najmanje:

100 potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak za izbore za opštinsko vijeće, odnosno skupštinu opštine i za načelnika opštine, u opštini u kojoj broj birača upisanih u Centralni birački spisak na dan raspisivanja izbora nije bio veći od 10.000 birača, ili

200 potpisa za izbore u opštini u kojoj je ovaj broj bio veći od 10.000 birača upisanih u Centralni birački spisak;

pet % potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak za izbore za opštinsko vijeće, odnosno skupštinu opštine i za načelnika opštine, u opštini u kojoj broj birača upisanih u Centralni birački spisak na dan raspisivanja izbora nije bio veći od 1000 birača upisanih u Centralni birački spisak.

Politička stranka i nezavisni kandidat, oslobođeni su obaveze prikupljanja potpisa podrške za načelnika, odnosno gradonačelnika i u opštinskom vijeću, skupštini opštine, skupštini grada i gradskom vijeću ukoliko imaju nosioca mandata načelnika odnosno gradonačelnika ili nosioca mandata u opštinskom vijeću, skupštini opštine, skupštini grada i gradskom vijeću za koji se podnosi prijava. Ako je mandat osvojila koalicija ili lista nezavisnih kandidata na Lokalnim izborima 2020. godine, smatra se da je svaka politička stranka članica te koalicije ili svaki nezavisni kandidat na listi nezavisnih kandidata osvojio mandat i oslobođeni su obaveze prikupljanja potpisa podrške.

Politički subjekt, uz prijavu za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine, pored potpisa podrške, podnosi sljedeću dokumentaciju:

a) rješenje o upisu u registar kod nadležnog organa za novoosnovane političke stranke koje nije starije od 60 dana; ukoliko je rješenje starije od 60 dana dostavlja se originalni izvod iz sudskog registra koji nije stariji od 60 dana za ranije registrovane političke stranke;

b) izjavu propisanu članom 1.6 i 1.13 Izbornog zakona BiH potpisanu od strane predsjednika političkog subjekta čija vjerodostojnost potpisa je potvrđena ovjerom nadležnog organa. Ova izjava može biti potpisana od strane predsjednika političkog subjekta i u sjedištu Centralne izborne komisije BiH, u prisustvu ovlaštenog službenog lica Centralne izborne komisije BiH. Prilikom potpisivanja izjave u sjedištu Centralne izborne komisije BiH ovlašteno službeno lice Centralne izborne komisije BiH utvrđuje identitet predsjednika političkog subjekta na osnovu važeće lične isprave iz člana 5.12 stav (4) Izbornog zakona BiH;

c) dokaz o uplaćenom novčanom iznosu takse za ovjeru;

d) finansijski izvještaj koji obuhvata period od tri (3) mjeseca prije podnošenja prijave, u skladu s članom 15.1a Izbornog zakona BiH;

e) potpisanu i ovjerenu izjavu kod nadležnog organa da nema neizmirenih obaveza po osnovu pravosnažnih i izvršnih odluka o izrečenim novčanim kaznama koje je izrekla Centralna izborna komisija BiH, osim u slučaju da se plaćanje kazne vrši u ratama, u skladu sa Odlukom Centralne izborne komisije BiH;

f) broj računa za finansiranje izborne kampanje u skladu sa članom 15.1b Izbornog zakona BiH;

g) Izvještaj o prometu posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stav (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke) i

h) akt o određivanju ovlaštenog predstavnika koalicije/liste nezavisnih kandidata potpisan od strane svih predsjednika političkih stranaka članica koalicije/ svih nezavisnih kandidata (podnose koalicije i liste nezavisnih kandidata).

Visine taksi za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine su sljedeće:

Političke stranke uplaćuju 2.000,00 KM za političku stranku koja se kandiduje u sjedištu stranke za načelnika odnosno gradonačelnika i za opštinsko vijeće, odnosno skupštinu opštine, gradsko vijeće odnosno skupštinu grada, te po 200,00 KM za kandidovanje u svakoj novoj izbornoj jedinici, za načelnika odnosno gradonačelnika i za opštinsko vijeće odnosno skupštinu opštine, gradsko vijeće odnosno skupštinu grada kao i za Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Nezavisni kandidati uplaćuju 1.000,00 KM za kandidaturu za načelnika opštine ili gradonačelnika, opštinsko vijeće odnosno skupštinu opštine, gradsko vijeće odnosno skupštinu grada i Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Politička stranka i nezavisni kandidat obavezni su novčani iznos takse uplatiti sa svog transakcijskog računa koji će se namjenski koristiti za izbornu kampanju tokom Lokalnih izbora 2024. godine, na račun JRT broj: 0000030000000145 kod Centralne banke BiH, svrha uplate: uplata takse na podračun Centralne izborne komisije BiH broj 37111614.

Za izbor predstavnika za popunu garantiranih mandata za pripadnike nacionalnih manjina ne podnose se potpisi podrške birača upisanih u Centralni birački spisak i ne uplaćuje se taksa.

Odluka o raspisivanju izbora, Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti kao i svi drugi podzakonski akti bitni za provođenje Lokalnih izbora 2024. godine od danas su dostupni svim učesnicima izbornog procesa na posebnoj podstranici na internet stranici Centralne izborne komisije BiH na linku https://www.izbori.ba/Default.aspx?Lang=5&CategoryID=1338 .

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE