Ukinute vanredne mjere u Novom Gradu

Autor:

Štab za vanredne situacije opštine Novi Grad ukinuo je večeras vanredne mjere odbrane od poplava.

Ukinute vanredne mjere u Novom Gradu Foto: Srna/Zora Savić

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da vodostaj Une trenutno iznosz 491 centimetar, a Sane 520 centimetara.

Prema njegovim riječima, dežurne službe će i dalje pratiti situaciju na terenu.

"Od sutra će polako početi sanacije štete, a prioritet će biti lokalni putevi. Učinićemo sve da putevi na području ove opštine budu prohodni za saobraćaj", rekao je Drljača.

On je dodao da ni sutra neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, a neće raditi ni vrtić "Pčelica Maja".

Drljača je izrazio nadu da će se steći uslovi za odvijanje nastave od petka, 17. maja, ali će odluka o tome biti donesena sutra.

Štab za vanredne situacije opštine Novi Grad proglasio je sinoć u 22.00 časa vanredne mjere zaštite od poplava, jer je vodostaj Une dostigao nivo od 511 centimetara.

Redovne mjere zaštite od poplava na snazi su kod vodostaja Une od 450 centimetara, vanredne na 510, a stanje elementarne nepogode kad vodostaj dostigne nivo 540 centimetara.

Ranije danas je objavljeno da je na području Novog Grada zbog izlivanja vode u prekidu više putnih pravaca.

Iz Komunalnog preduzeća "Komus" obavijestili su potrošače da će do povlačenja vode sa puta prema gradskoj deponiji smeća, komunalni otpad prikupljati samo u užem gradskom dijelu.

Direktor Doma zdravlja u Novom Gradu Zoran Rađenović rekao je da je ova ustanova dogovorila da se hitni slučajevi, ukoliko budu presječene komunikacije prema Prijedoru, upućuju u bolnicu u Bihaću.

"Imali smo kontakt sa Helikopterskim servisom Republike Srpske i rečeno nam je da se možemo obratiti ukoliko bude potrebe", rekao je Rađenović.

Zbog izlivanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Prijedor-Novi Grad u mjestu Dragotinja Donja.

Na lokalnom putu Blagaj Japra-Vitasovci-Radimirovac-Volar u Vitasovcima izlila se rijeka Sana, zbog čega je saobraćaj obustavljen.

Na lokalni put Urije-Šuća izlila se rijeka sana, kao i u Ulici Meše Selimovića, a u funkciji je alternativni pravac preko Urijanskih brda.

Danas je za saobraćaj zatvoren i regionalni put Svodna-Brezici zbog odrona, a vozačima se preporučuje put preko Karana.

Od sinoć je prohodan put Agići-Kršlje, ali je saobraćaj otežan zbog oštećenja kolovoza u mjestu Jagodnjak.

Ostale vijesti